Boris Johnson: we zullen Europa niet de rug toe keren

Boris Johnson zei tijdens een persconferentie in een reactie op de referendumuitslag dat het idee van de EU achterhaald is.
Boris Johnson zei tijdens een persconferentie in een reactie op de referendumuitslag dat het idee van de EU achterhaald is. Foto Stefan Rousseau /AFP

Boris Johnson, prominent voorstander van een Brexit, heeft in een persverklaring vooruitgeblikt naar een Verenigd Koninkrijk. Dankzij het referendum kan Londen straks weer zelfstandig keuzes maken over het beleid en de toekomst van het land, zei hij.

Johnson noemde de Europese Unie een federale overheid en verweet Brussel “te afgezonderd, ondoorzichtig en onverantwoordelijk” te zijn. Toch zei hij dat de Britten Europa niet de rug toe zullen keren. Het Verenigd Koninkrijk blijft een belangrijke Europese macht, zei hij, maar het idee van een Europese Unie acht hij achterhaald.

In de toespraak bedankte Johnson David Cameron, die eerder vrijdag zijn vertrek aankondigde. Hij noemde het “verdrietig” dat Cameron opstapt, maar zei de beslissing te respecteren. Cameron is volgens Johnson een “moedige en principiële man.

De Britten hebben er volgens Johnson voor gekozen de controle terug te nemen van de EU. Het houden van een referendum was “onvermijdelijk en gerechtvaardigd”. Het Verenigd Koninkrijk zal een Europese grootmacht blijven, voorspelt Johnson. Wat betreft Johnson hoeft de Artikel 50-procedure nu niet gestart te worden en verandert er op de korte termijn niks.

    • Anouk Eigenraam