Bernie Sanders: ik stem Clinton

Sanders zei dat het voorkomen dat Donald Trump president wordt een overkoepelend doel moet zijn voor alle Democraten.

Bernie Sanders tijdens een toespraak voor zijn aanhangers afgelopen woensdag in New York.
Bernie Sanders tijdens een toespraak voor zijn aanhangers afgelopen woensdag in New York. Foto Craig Ruttle / AP

Kandidaat voor het presidentskandidaatschap namens Democratische Partij Bernie Sanders stemt in november bij de presidentsverkiezingen op zijn voormalige rivaal Hillary Clinton. Dat heeft hij vrijdag in een interview tijdens het MSNBC-programma Morning Joe gezegd.

Tijdens het ochtendprogramma antwoordde Sanders bevestigend toen de interviewer hem vroeg of hij zou stemmen op Clinton, voorheen nog het mikpunt van zijn verkiezingscampagne. De senator zei dat het voorkomen dat Donald Trump president wordt een overkoepelend doel moet zijn voor alle Democraten, zoals hij al eerder aangaf.

Sanders heeft de strijd tegen Clinton echter nog niet volledig gestaakt. Hoewel Clinton eerder deze maand zo veel gedelegeerden achter zich wist te scharen dat zij niet meer in te halen was, vindt Sanders niet dat hij zijn campagne moet beëindigen. Volgens hem zorgt dit niet voor verdeeldheid binnen de partij:

“Je spreekt over verdeeldheid. Ik spreek van het betrekken van het Amerikaanse volk bij het politieke proces.”

De grote vraag is nu of Sanders zijn aanhangers zal oproepen om bij de presidentsverkiezingen zijn voorbeeld te volgen en op Clinton te stemmen. Dat heeft hij nog steeds niet gedaan. “De Democraten hebben Sanders’ aanhang van jonge en nieuwe kiezers hard nodig om de verkiezingen te kunnen winnen”, schreef NRC-redacteur Maartje Somers in een eerdere analyse.

    • Casper van der Veen