Benedetti: geen hoger beroep ontslag

Lorenzo Benedetti heeft het hoger beroep in zijn ontslagzaak met beeldend kunstinstelling de Appel ingetrokken, een dag voordat de zitting zou plaatshebben. De Appel gaat nu toch nog alles op alles zetten om voor de deadline van 11 juli een aanvraag bij de Raad voor Cultuur in te dienen voor een rijkssubsidie, meldt de onlangs benoemde intendant Maaike Lauwaert.

In mei werd de eerste aanvraag afgewezen, daarna stapte het bestuur van de Appel op. Doordat de uitkomst van het hoger beroep onzeker was, vond het demissionair bestuur dat een nieuwe aanvraag geen zin had. Onduidelijk was of de gerenommeerde kunstinstelling, die ook subsidie ontvangt van de gemeente Amsterdam, financieel zou kunnen overleven zonder rijkssteun.

Bij de Appel rommelt het al sinds een jaar geleden het bestuur het ontslag van directeur Benedetti bij de rechter aanvroeg, omdat het vond dat hij als manager niet goed functioneerde. In open brieven kreeg Benedetti veel steun van kunstenaars en galeriehouders, die opriepen tot vertrek van het bestuur.

In een verklaring op de website van de Appel wordt Benedetti bedankt ‘voor al het mooie werk wat hij voor de Appel heeft verricht’. Het nieuwe bestuur zal met hem in gesprek gaan over een nieuwe samenwerking. Volgens Lauwaert ligt het niet in de verwachting dat hij opnieuw directeur zal worden. (NRC)