Aanval op Turkse moskee Dordrecht

Bij een aanval op de Turkse Ayasofya Moskee in Dordrecht zijn donderdagavond twee mensen lichtgewond geraakt. Tussen de tien en vijftien mannen bestormden rond half negen het islamitische gebedshuis aan de Merwedestraat. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.

De mannen richtten grote vernielingen aan in de moskee. Er sneuvelden onder meer enkele ruiten. RTV Rijnmond schrijft dat één van de aanwezigen met een stalen pijp en een vuurwapen in het gezicht werd geslagen, maar de politie kan dat nog niet bevestigen. Wel bevestigt de politiewoordvoerder dat twee mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Na korte tijd verlieten de aanvallers het gebouw weer. Ze verdwenen in de auto’s waarmee ze gekomen waren.

De daders worden momenteel gezocht. Sommige aanvallers zouden na de bestorming hebben geroepen dat hun daad een wraakactie was voor het belagen van een Koerdische familie in de Dordtse Wielwijk. De politiewoordvoerder weet van die verhalen maar kan niets vertellen over de achtergrond van het conflict. Het gezin zou eerder een vlag van de Koerdische organisatie PKK voor het raam hebben gehangen. Enkele Turken uit de buurt kwamen daarop verhaal halen.

Al jaren zijn er spanningen tussen Turkse en Koerdische Nederlanders die voortkomen uit de situatie in Turkije. Daar strijden de Koerden voor een eigen staat met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. De Turken zien het streven naar een eigen staat als een aantasting van de Turkse staat. De strijd tussen Turkije en Koerdische rebellen escaleert de laatste maanden.

De Ayasofya Moskee kreeg vorig jaar nog extra ME-beveiligers voor de deur vanwege oplopende spanningen tussen Koerdische en Turkse Nederlanders. Zes jaar geleden werd het gebouw al eens beschoten. Ook in Den Haag en Rotterdam waren dit en vorig jaar spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen. Vorig jaar meldde NRC nog dat in Arnhem een groep Koerdische Nederlanders van plan was een groep radicale moslims aan te vallen, vanwege de strijd in Syrië.