Zeldzaam wapenprotest in Amerikaans Congres

Democraten houden een sit-in, en verstoren daarmee de werkzaamheden van het Huis.

Paul Ryan probeert de orde te herstellen in het Huis van Afgevaardigden.
Paul Ryan probeert de orde te herstellen in het Huis van Afgevaardigden. Foto House Television / AP

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden houdt een aantal Democraten een sit-in om te protesteren tegen het wapenbeleid. De actie duurt al meer dan tien uur, meldt persbureau AP. President Obama heeft zijn steun voor de actie uitgesproken. Volgens Reuters zijn de vergaderingen in het Huis geschorst tot vrijdag.

De leden van de Democratische partij bivakkeren in de vergaderzaal. Voorzitter Paul Ryan probeerde desondanks de parlementaire werkzaamheden voort te zetten. Hij slaagde daar niet in, doordat de demonstranten hem met spreekkoren onderbraken en briefjes in de lucht hielden met de namen van slachtoffers van vuurwapengeweld erop.

Twitter avatar POTUS President Obama Gun violence requires more than moments of silence. It requires action. In failing that test, the Senate failed the American people.

De demonstranten eisen een stemming over een wet die wapenbezit moet inperken, aldus AP. Ryan deed de demonstratie in een interview met CNN het protest af als “niets dan een publiciteitsstunt”:

“We gaan een burger zijn grondwettelijke rechten niet ontnemen zonder due process.”

In 2008 hebben de Republikeinen een vergelijkbaar protest gehouden. Zij eisten een uitbreiding van olie- en gasboringen. De Democraten schakelden destijds de camera’s van het parlementaire televisiekanaal uit. Datzelfde deden de Republikeinen donderdag.

Twitter avatar RepEsty Elizabeth Esty 12 hours in, we’re ready to stay the night. (Thanks to my staff for the sleeping bag) #holdthefloor https://t.co/a9SForKPDe

C-SPAN, dat de beelden uitzendt, heeft niets over de camera’s te zeggen. Die vallen onder de verantwoordelijkheid van de politici die leiding geven aan de kamers. De beelden die op de zender te zien zijn en waren, zijn afkomstig van mobiele streams van de demonstranten zelf.

    • Bastiaan Nagtegaal