Gesink start niet in Tour de France

Robert Gesink
Robert Gesink Foto ANP

Robert Gesink zal volgende week zaterdag niet starten in de Tour de France. De kopman van Lotto-Jumbo ondervond in zijn voorbereiding te veel hinder van een hersenschudding, die hij vorige week opliep na een val in de Ronde van Zwitserland. „Het heeft geen zin om niet goed voorbereid te beginnen aan de zwaarste wedstrijd van het seizoen”, stelde Gesink woensdag op zijn website.

Vorig jaar was de 30-jarige Achterhoeker nog de beste Nederlander in de Tour. Hij schitterde in de eerste Pyreneeën-rit en eindigde als zesde in Parijs. Daarmee kwam een einde aan een lange periode vol tegenslagen. Dit seizoen kon Gesink tot nu toe zelden overtuigen. Hij verlengde zijn contract met twee jaar, maar viel buiten de olympische selectie voor Rio.

Door de val in Zwitserland moet zijn ploeg nu zonder kopman van start in de Tour. Wilco Kelderman, achtste in de Ronde van Zwitserland, krijgt in de Tourploeg van Lotto-Jumbo een vrije rol in de jacht op een ritzege. Verder mikt de Nederlandse ploeg op de sprinttrein, die zal worden aangevoerd door debutant Dylan Groenewegen. De 23-jarige sprinter won dit seizoen al zeven keer. (NRC)