Oud-voorzitter Algemene Vergadering VN overleden

John Ashe werd vorig jaar aangehouden vanwege corruptie.

John Ashe spreekt als voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties
John Ashe spreekt als voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Foto Mike Segar/Reuters

John W. Ashe, voormalig voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, is woensdag op 61-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Hij vervulde de grotendeels ceremoniële rol van voorzitter van september 2013 tot september 2014.

Corruptieschandaal

Ashe kwam vorig jaar in opspraak wegens een corruptieschandaal. Hij werd in oktober in New York gearresteerd wegens het gebruiken van de Algemene Vergadering als “platform voor zelfverrijking”.

Ashe zou zich door Chinese zakenlieden voor meer dan één miljoen dollar hebben laten omkopen, onder meer voor de bouw van een conferentiecentrum in Macau. De rechtszaak was nog niet afgesloten, maar Ashe hield altijd vol dat hij onschuldig was. Volgens zijn advocaat zou hij vrijgesproken worden.

Bij het corruptieschandaal waren zes anderen, onder wie twee diplomaten en een Chinese vastgoedmiljardair, betrokken. Het is nog onduidelijk wat de invloed van de dood van Ashe op de rechtszaak zal zijn.

Duurzaamheid

Sinds 1989 was Ashe diplomaat voor zijn thuisland Antigua en Barbados, onder andere als VN-ambassadeur. Hij was afgestudeerd in biotechniek en zette zich in voor duurzame ontwikkeling. In een VN-statement zei hij:

“We hebben slechts één planeet, en als we deze planeet in goede staat willen overdragen aan de volgende generatie, zullen we met zijn allen op zoek moeten gaan naar manieren om de wereld veiliger, schoner en meer rechtvaardig wereld te maken.”

Als diplomaat vervulde Ashe een sleutelrol in de onderhandelingen van enkele van de belangrijkste VN-milieuconventies.

    • Floortje Rawee