Voorarrest terreurverdachten Rotterdam wordt verlengd

In de garagebox van een van de Algerijnse terreurverdachten in Rotterdam-West vond de politie zo’n 45 kilo munitie.

De anti-terreuractie in Rotterdam waar de twee Algerijnse verdachten werden opgepakt.
De anti-terreuractie in Rotterdam waar de twee Algerijnse verdachten werden opgepakt. Foto Marten van Dijl/ANP

De twee Algerijnse terreurverdachten die in maart met Anis B. in Rotterdam werden opgepakt, blijven nog in voorarrest zitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam op donderdag bepaald.

Op verzoek van Frankrijk werden de drie terreurverdachten aangehouden. Bij een huiszoeking op de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam-West vond de politie ongeveer 45 kilo munitie, waaronder kogels voor kalasjnikovs. “Het gaat om duizenden patronen”, aldus de openbaar aanklager.

Geen aanwijzing voor aanslag in Nederland

Volgens de aanklager is er “tot nu toe” geen enkele aanwijzing dat de verdachten een aanslag op Nederlands grondgebied wilden plegen. De 44-jarige verdachte T.I. is de bewoner van het Rotterdamse appartement waar in de garagebox de zware munitie werd gevonden. Hij ontkent in alle toonaarden zijn betrokkenheid bij terrorisme, zo zei hij tegen de rechters:

“Ik ben belazerd door die mensen, ik wist het echt niet”.

Verdachte I beweert dat hij B. begin januari heeft ontmoet in Rotterdam en hem een slaapplaats gegeven. Anis B. is in zijn ogen de enige die de munitie in de kelderbox kan hebben gelegd. Hij heeft niets van de aanvoer van de kogels gemerkt, beweert I. Ook de andere Algerijn, de 47-jarige T.G., zegt dat hij niets met terrorisme te maken heeft.

De rechtbank vindt de verdenkingen tegen I. en G. zo ernstig dat de twee in voorarrest moeten blijven zitten. Omdat politie en justitie nog “intensief” onderzoek doen is de zaak tegen de twee voor onbepaalde tijd aangehouden.

‘Anis B. onderdeel terreurnetwerk Frankrijk’

De Franse autoriteiten beschouwen B. als een kompaan van Reda Kriket, die in maart in een voorstad van Parijs werd opgepakt. De 34-jarige Kriket zou vergevorderde voorbereidingen hebben getroffen voor een aanslag. In zijn woning werden zware wapens en explosieven gevonden. Volgens Franse media zijn Anis B. en Reda Kriket samen in Syrië geweest.

Vorige maand bepaalde de rechtbank in Rotterdam dat de Fransman B. mag worden uitgeleverd aan Frankrijk. De terreurverdachte had zich verzet tegen uitlevering omdat hij vreest voor een levenslange gevangenisstraf, zonder uitzicht op vrijlating.

    • Huib de Zeeuw