Vermoorde Utrechter was getuige in liquidatiezaak

Het zou gaan om Ranko S., die volgende week zou getuigen tegen de Utrechtse liquidatiebende.

Het logo van de politie op een uniform.
Het logo van de politie op een uniform. Foto Koen van Weel / ANP

De 45-jarige Utrechter die woensdagavond in de Utrechtse wijk Overvecht werd doodgeschoten was getuige in een zaak tegen een beruchte liquidatiebende die in de Domstad opereert. Het zou gaan om Ranko S., meldt een bron aan NRC.

Twee mannen op een scooter namen S. onder vuur en reden weg. Toen de politie op de Kretadreef arriveerde, was het slachtoffer al overleden. De verdachten zijn voortvluchtig. De straat werd de hele nacht afgezet voor sporenonderzoek.

S. was getuige in de 26koper-zaak, waarin hij volgende week een verklaring zou afleggen. Volgens RTV Utrecht werd eerder bij het slachtoffer een ruit ingegooid.

Liquidatiebende

De 26koper-zaak draait om een groep mannen die vorig jaar juli werd aangehouden met een grote hoeveelheid wapens op zak. Na onderzoek werden meer wapens aangetroffen. De groep wordt ervan verdacht liquidaties te hebben voorbereid in de onderwereld. Tevens wordt hen illegaal wapenbezit ten laste gelegd.

S. is niet de eerste getuige in de zaak die op een gewelddadige manier aan zijn einde komt. NRC-journalist Jan Meeus:

“Vorige maand werd Abderrahim Belhadj doodgeschoten. Ook hij was getuige in de 26koper-zaak. Het is niet bewezen dat de liquidatiebende achter deze uitschakeling zat, maar het is wel heel opvallend.”

De bende zou zich bezighouden met “moorden op bestelling”. Leden hiervan kochten volgapparatuur in een zogeheten ‘spyshop’ in Nieuwegein. Rechercheurs brachten een bezoekje aan de zaak om de manager hierover te ondervragen. Kort hierna werd de leidinggevende door een motorrijder doodgeschoten.

    • Casper van der Veen