Franse regering deinst terug voor demonstratieverbod

Actie tegen arbeidsmarktregels.
Actie tegen arbeidsmarktregels. Foto AFP

Een linkse regering die een vakbondsdemonstratie verbiedt: het zou een unicum zijn. Dus meteen nadat de prefect van Parijs woensdagochtend liet weten dat vanwege de vele vernielingen bij de vorige acties een nieuwe demonstratie tegen hervorming van de arbeidsmarkt niet kon doorgaan, eisten de twee belangrijkste vakcentrales een ontmoeting met minister Cazeneuve (Binnenlandse Zaken).

Nog geen vier uur nadat de prefectuur, die rechtstreeks onder de nationale overheid valt, de demonstratie verbood, werd zo toch nog een compromis gevonden. De bonden wilden donderdag een traditionele vakbondsoptocht, Cazeneuve eiste een stilstaand protest op één plein dat goed te beveiligen zou zijn. Hun compromis: de bonden mogen een ommetje lopen.

Voor de zoveelste demonstratie tegen wat de bonden zien als een door Brussel opgelegde liberalisering van Franse arbeidsregels, is een recordaantal van 2.000 agenten ingezet. Rugzakken, bivakmutsen en sjaals tegen traangas zijn niet toegestaan, waarschuwde de prefect.

Was het eerdere ‘verbod’ dan uiteindelijk toch een politiek rookgordijn? Volgens critici, zoals de voormalige groene politicus en beroepsactivist Daniel Cohn-Bendit, wilde premier Valls laten zien dat hij “autoriteit en gezag incarneert”.

De politievakbond had een praktischer uitleg: „Een verboden manifestatie zou veel moeilijker te beveiligen zijn geweest dan een manifestatie waarover onderhandeld is.” Want verbod of niet: gedemonstreerd wordt er toch in Frankrijk.

    • Peter Vermaas