Twee gewonden bij aanval op Dordtse moskee

Een groep mannen heeft eerder op de avond grote vernielingen aangericht in de Ayasofya Moskee.

De Ayasofya Moskee in Dordrecht hier op archiefbeeld uit 2010.
De Ayasofya Moskee in Dordrecht hier op archiefbeeld uit 2010. Foto Robert Vos/ANP

Bij een aanval op de Turkse Ayasofya Moskee in Dordrecht zijn donderdagavond twee mensen lichtgewond geraakt. Vijftien mannen bestormden rond kwart over acht volgens RTV Rijnmond het islamitische gebedshuis aan de Merwedestraat. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat het incident heeft plaatsgevonden, maar kan niet zeggen hoeveel aanvallers daar exact bij betrokken waren.

De mannen richtten grote vernielingen aan in de moskee. Er sneuvelden onder meer enkele ruiten. RTV Rijnmond schrijft dat één van de aanwezigen met een stalen pijp en een vuurwapen in het gezicht werd geslagen, maar de politie kan dat nog niet bevestigen. Na vijf minuten verlieten de aanvallers het gebouw weer.

Daders gevlucht

De daders zijn gevlucht en worden momenteel gezocht. Sommige aanvallers zouden na de bestorming hebben geroepen dat hun daad een wraakactie was voor het belagen van een Koerdische familie in de Dordtse Wielwijk. Het gezin hing eerder een vlag van de Koerdische PKK-partij voor het raam. Enkele Turken uit de buurt kwamen daarop verhaal halen.

De Ayasofya Moskee kreeg vorig jaar nog extra ME-beveiligers voor de deur vanwege oplopende spanningen tussen Koerden en Turken in de wijk. Zes jaar geleden werd het gebouw al eens beschoten.

    • Jorg Leijten