Jaap van Zweden topverdiener in VS

Amsterdam. Jaap van Zweden is nog voor hij in 2018 in dienst treedt bij het New York Philharmonic de best verdienende chefdirigent in de Verenigde Staten. Voor het seizoen 2013/2014 ontving hij 5,1 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) van het Dallas Symphony Orchestra, het hoogst bekende bedrag dat een chef-dirigent ooit in de VS heeft ontvangen. Het is drie keer zoveel als Van Zweden een jaar eerder ontving. Dat blijkt uit een onderzoek van consultant en blogger Drew McManus op zijn website Adaptistration op basis van openbare belastingaangiften van orkesten en dirigenten. De nummers 2 en 3 op de lijst zijn Riccardo Mutti in Chicago en Christoph Eschenbach bij het National Symphony Orchestra met 2,3 miljoen dollar. Zeven chefdirigenten ontvingen meer dan 1 miljoen dollar van hun orkest. Vaak hebben de chefs ook inkomsten uit gastdirigentschappen bij andere orkesten. Wat Van Zweden (nr. 7 in de NRC Cultuur Top 100) in New York gaat verdienen, is onbekend. (NRC)