De Thuiskok: Zalm voor de hele familie

Het boek van Anjali Pathak heet Geheimen van mijn Indiase familiekeuken en ik kan me zo voorstellen dat ze dit gerecht voor ogen heeft gehad toen ze bedacht welke recepten in het kookboek moesten komen. Zo’n hele zalm, volgestopt met kruiden en specerijen, kan niet anders dan het stralende middelpunt zijn van een goed gevulde tafel. Bovendien kun je er met de hele familie van eten.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak ondertussen diepe inkepingen in de huid van de zalm. Stamp voor de marinade de knoflook, gember en meeste stukjes chilipeper in een vijzel. Meng de yoghurt, het mosterdzaad, geelwortelpoeder, de honing en het zout erdoor. Wrijf de vis helemaal in met de marinade, van binnen en -buiten.

Bestrooi de zalm met de groentejulienne en kerrieblaadjes (als u die gebruikt), kokos, bieslook en de dille. Bekleed een grote bakplaat met aluminiumfolie en leg de vis erop. Leg de limoenpartjes erbij en bak de vis 40 minuten in de oven (als u losse filets gebruikt is de helft van de tijd voldoende). Snijd de vis aan tafel en serveer. Lekker met aardappels en een frisse salade.

    • Sam de Voogt