Dode en veel overlast door regenval en onweer

In Rotterdam kwam door elektrocutie een man om het leven in zijn ondergelopen kelder.

Bij Breukelen sneuvelde meerdere bomen door een windhoos.
Bij Breukelen sneuvelde meerdere bomen door een windhoos. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het noodweer heeft in Rotterdam aan een 45-jarige man het leven gekost. Het slachtoffer werd gevonden in het water in zijn ondergelopen kelder. Daar is ook een hennepplantage ontdekt. De man is geëlektrocuteerd. De politie onderzoekt nog of de elektrocutie van de man veroorzaakt is door de hennepplantage. Verdere details zijn nog onduidelijk.

De zware regenval in Utrecht en Noord- en Zuid-Holland heeft bij particulieren voor ongeveer 20 miljoen euro aan schade aangericht, schat het Verbond van Verzekeraars. Dat bedrag kan de komende uren nog verder oplopen. Voor het hele land heeft het KNMI code geel afgegeven. Hoeveel schade er is bij bedrijven en boeren, kan het Verbond nog niet zeggen.

Rotterdam

Het weer leidde volgens de hulpdiensten in Rotterdam en omgeving tot “enorme wateroverlast”. Er zijn riooldeksels weggespoeld en kelders ondergelopen. De brandweer moest uitrukken voor de spoedeisende hulp van het Rotterdamse Sint Franciscus Gasthuis. De vloer stond onder water en de deur had het begeven, maar de werkzaamheden konden volgens de hulpdiensten gewoon doorgaan. Op de meldkamer moesten extra mensen worden ingezet om de spoedeisende meldingen aan te kunnen.

Bij museum Boijmans van Beuningen is de kelder onder het museumrestaurant ondergelopen. Door de regenval is De Schroefboog van Claes Oldenburg, die normaal aan de oever van de vijver staat, in het water komen te staan. Door het water is geen kunst ernstig beschadigd geraakt. Wel is de Van Beuningen-de Vriese-ontruimd omdat de voorwerpen die daar tentoongesteld lagen de eerste tekenen van vochtschade vertoonden. Op de vloer stond enkele centimeters water. De tentoonstelling is voorlopig niet toegankelijk, laat een woordvoerder weten:

“De meldkamer zei: we hadden het gevoel dat de karpers door het raam keken.”

Het museum zegt uit te kijken naar het nieuw te openen Collectiegebouw; het publiek toegankelijke depot waar de kunst minstens zes meter hoog hangt.

Twitter avatar boijmans Boijmans Vijver in tuin @boijmans is overvol en de schroef ‘dobbert’. Water stroomde vannacht het museum in. #wateroverlast https://t.co/lV0B5CGyJM
Twitter avatar boijmans Boijmans Ook #wateroverlast in kelder en ruimte onder het museumrestaurant. Team is sinds 3uur bezig met pompen en dweilen. https://t.co/W1cccv4UlY

Problemen op de weg

Elders in het land liepen eveneens straten en wegen onder. Bijvoorbeeld in Den Haag, zo is te zien op een video van Omroep West:

De tekst gaat verder onder de video.

Het slechte weer leidt ook tot problemen op de weg. Veel dagelijkse files stonden er donderdag al eerder. De verkeersdiensten melden op diverse plaatsen wegafsluitingen, bijvoorbeeld op de A20 bij Schiedam en de A28 bij de Utrechtse uithof. De ANWB had vooraf gewaarschuwd voor een zware ochtendspits.

Twitter avatar vid VID Noodweer trekt ook over Utrecht. Je begrijpt: hier gaat alleen snorkelen nog (via @sdejel) https://t.co/yMALADUefi

In de Utrechtse Vechtstreek is een windhoos ontstaan. Door de mini-tornado zijn bomen omgewaaid. In Breukelen is daarbij een boerderij beschadigd geraakt, meldt RTV Utrecht.