Staking piloten easyJet voorlopig van de baan

De vliegers zouden vrijdag 24 uur het werk neerleggen, maar wachten de uitkomst van een kort geding over stakingsbrekers af.

Piloten van easyJet waren aanvankelijk van plan om vrijdag te gaan staken,
Piloten van easyJet waren aanvankelijk van plan om vrijdag te gaan staken, Foto Remko de Waal/ANP

De voor vrijdag geplande staking bij budgetmaatschappij easyJet zijn voorlopig van de baan. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft de werkonderbreking opgeschort tot de rechter vrijdagmiddag uitspraak heeft gedaan in een kort geding over zogeheten stakingbrekers. EasyJet zette vorige week buitenlandse piloten in om het werk van de Nederlandse vliegers over te nemen, maar de VNV noemt dat “onwettig”.

De piloten staakten vorige week dinsdag al acht uur lang, tussen 06.00 uur en 14.00 uur, omdat cao-onderhandelingen niet opschieten. De piloten hebben geen cao, maar willen die wel. De zo’n zeventig piloten vinden dat ze teveel uren moeten maken voor het salaris dat er tegenover staat. Ook vinden zij dat de pensioenbijdrage niet voldoende is en dat doorbetaling bij ziekte beter geregeld moet worden.

Een stap verder

Vrijdag wilden de verkeersvliegers een stap verder gaan, met een werkonderbreking van 24 uur. Er wordt echter gevreesd voor de effectiviteit van de acties wanneer easyJet wederom buitenlandse piloten inzet. Eerder leidde dat tot woede bij de VNV:

“EasyJet gooit met het inzetten van stakingsbrekers olie op het vuur in plaats van op de golven. Het is spijtig dat het conflict zo lang moet voortduren maar we zullen ons blijven inzetten voor een eerlijke cao voor de easyJet-vliegers.”

De rechter moet nu uitsluitsel geven over de vraag of de inzet van stakingbrekers wettelijk is toegestaan. “Afhankelijk van de uitspraak van de rechter zullen we bepalen hoe toekomstige acties eruit gaan zien”, zegt VNV-voorman Steven Verhagen tegen ANP.

    • Jorg Leijten