SP-voorzitter wil rauwheid van de straat in nieuwe fractie

De SP-fractie moet na de volgende verkiezingen uit meer „straatvechters” bestaan, vindt partijvoorzitter Meyer.

Foto NRC / Merlijn Doomernik

De SP-fractie moet na de volgende Tweede Kamerverkiezingen uit meer „straatvechters” bestaan. Partijvoorzitter Ron Meyer wil „de rauwheid van de straat” in de Tweede Kamer laten binnenkomen. Dat zegt hij in een interview met NRC.

Lees hier het hele interview met Ron Meyer: ‘Wij moeten naar boven schoppen, niet naar beneden’

Bij SP’ers in de Tweede Kamerfractie is er nervositeit over zijn plannen met de kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen van 2017 en dat noemt Meyer „begrijpelijk”. „We hebben een combinatie aan karakters nodig. De buschauffeur én de academicus.” Een groot deel van de huidige Tweede Kamerleden van de SP werkte daarvoor als medewerker voor de fractie. Dat waren er negen van de vijftien, dus die kwamen in elk geval niet ‘van de straat’.

Ron Meyer wil niet uitsluiten dat hij zelf op de kandidatenlijst gaat. Hij is ook voorzitter van de kandidatencommissie en die zit nu „middenin het proces van gesprekken” met kandidaten. Het zou raar zijn om daar iets over te zeggen, vindt hij. „Ik heb me niet zelf als kandidaat aangemeld.” Er zijn volgens hem situaties denkbaar dat de partij een beroep op hem zou doen.

De deadline voor aanmelding van de lijst voor de SP was 1 juni, de eerste conceptlijst wordt in september bekend. Vier van de vijftien zittende Tweede Kamerleden van de SP hebben al gezegd dat ze zich niet opnieuw beschikbaar stellen. Sharon Gesthuizen, die vorig jaar Meyer nog uitdaagde voor het partijvoorzitterschap, houdt ermee op. Paul Ulenbelt gaat met pensioen en ook Farshad Bashir en Arnold Merkies stoppen ermee.