‘Schikking dieselgate kost Volkswagen 10 miljard dollar’

Eigenaren van auto’s in de VS die voorzien zijn van sjoemelsoftware zullen tot 7.000 dollar gecompenseerd worden.

Het logo van Volkswagen. Het autoconcern is verwikkeld in het omvangrijke dieselschandaal.
Het logo van Volkswagen. Het autoconcern is verwikkeld in het omvangrijke dieselschandaal. Foto Gene J. Puskar/ AP

De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft met de Amerikaanse justitie een voorlopig akkoord bereikt over een megaschikking in het zogeheten dieselschandaal. Het concern zal donderdagavond aankondigen dat eigenaren van wegens met sjoemelsoftware tot zevenduizend euro gecompenseerd gaan worden, zo melden de persbureaus AP en AFP op basis van bronnen rondom de zaak.

De schikking gaat Volkswagen naar verwachting zo’n 10,2 miljard dollar (ongeveer 8,9 miljard euro) kosten. Het grootste gedeelte daarvan gaat naar het vergoeden van de 482.000 eigenaren van auto’s met twee-liter dieselmotoren die de software bevatten waarmee emissietesten konden worden gemanipuleerd.

Verschillende opties voor eigenaren

Aan de autobezitters worden verschillende opties geboden: ze kunnen ervoor kiezen om de wagens door Volkswagen te laten terugkopen of ze te laten repareren. In dat eerste geval wordt consumenten een prijs geboden die gelijk is aan de waarde van hun Volkswagen voordat op 18 september het nieuws over dieselgate naar buiten kwam. Los daarvan krijgen ze bij beide opties ook een schadevergoeding, variërend van duizend tot zevenduizend dollar, afhankelijk van de leeftijd van de auto.

Een ander deel van de 10,2 miljard zou in de vorm van boetes betaald worden aan verschillende Amerikaanse overheidsinstanties. Ook moet er geld worden betaald om de milieuschade te compenseren die door de fraude is ontstaan.

De Amerikaanse justitie komt naar verwachting disndag met bericht over een definitieve schikking. Volgens bronnen rondom de zaak kan het totale compensatiebedrag wel nog licht afwijken, aangezien de advocaten van de autobezitters en betrokken Amerikaanse instanties, waaronder milieuwaakhond EPA, nog een akkoord moeten bereiken over de exacte invulling.

Dieselgate

Het schandaal draait rondom software die Volkswagen in bepaalde dieselauto’s heeft geinstalleerd. Die zorgt ervoor dat de wagens bij emissietesten op de rollenbanken een veel lagere uitstoot aan schadelijke stoffen laten zien dan ze op in werkelijkheid produceren. De fraude betreft ruim elf miljoen auto’s. Volkswagen nam de afgelopen maanden al voor in totaal zestien miljard euro aan voorzieningen, vooruitlopend op te betalen boetes en schadevergoedingen in het dieselschandaal.

Ook in verschillende andere landen hangt Volkswagen grote boetes boven het hoofd. In Duitsland loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken achter de sjoemelsoftware.

    • Jorg Leijten