Fraude leidt tot 21 maanden cel

De voormalige penningmeester van de Roermondse Sint-Christoffelkathedraal, Henk J. (77) is veroordeeld tot 21 maanden celstraf, waarvan veertien voorwaardelijk. Hij verduisterde ruim 750.000 euro aan geld van de kerk.

De man, ruim vijftig jaar getrouwd, kreeg twee jaar geleden via Facebook contact met een vrouw (toen 38) uit Nice, oorspronkelijk afkomstig uit Ivoorkust. Tijdens het contact, waarbij zij volgens J. gebruik zou hebben gemaakt van de „zwaktes van de man”, vroeg de vrouw steeds opnieuw om geld van hem. Op die manier verdween 73.000 euro aan spaargeld van J. en zijn vrouw, en de driekwart miljoen van de kathedraal naar Afrika.

De officier van justitie eiste eerder vijftien maanden onvoorwaardelijke cel. J’s advocaat drong aan op een schuldigverklaring zonder straf of hooguit een taakstraf. De rechtbank vindt echter niet dat de penningmeester dusdanig werd gechanteerd dat hij moest toegeven aan de eisen vanuit Ivoorkust, zo bleek woensdag.

J. wordt ook kwalijk genomen dat hij geen volledige openheid heeft gegeven over de redenen waarom hij zijn internetvriendin hielp. Bovendien is gebleken, pas na de inhoudelijke behandeling een maand geleden, dat J. anders dan hij verklaarde al begon met het overschrijven van kerkgeld toen hij nog over eigen vermogen beschikte.