Plantenmiddeltjes overgang werken matig of slecht

Er zijn misschien plantaardige middeltjes of diëten die een helpen tegen overgangsklachten, zoals opvliegers, nachtzweten en een te droge vagina tijdens het vrijen. Die teleurstellende conclusie trekken onderzoekers uit Rotterdam, Cambridge en Boston uit al het bekende wetenschappelijk onderzoek naar plantaardige middeltjes tegen overgangsklachten.

Als er een effect is, is het matig. En de studies ernaar zijn bijna allemaal van slechte kwaliteit. Er is vooral behoefte aan beter onderzoek, ook om te kijken of er geen vervelende bijwerkingen zijn, staat in de conclusie van het artikel dat woensdag is gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

Deze publicatie is een nieuwe teleurstelling voor vrouwen in de overgang die gek worden van overgangsklachten. In de laatste decennia van de vorige eeuw waren de hormoonpillen populair. Artsen schreven ze voor, ze hielpen tegen overgangsklachten en ze zouden, op theoretische gronden, na jarenlang slikken vrouwen op hogere leeftijd beschermen tegen botontkalking en hart- en vaatziekten. Rond de eeuwwisseling werd pijnlijk duidelijk dat die bescherming er niet was. De kans op borstkanker nam er echter flink door toe. Hormoonpilletjes worden, volgens de richtlijnen, nu alleen voor korte tijd voorgeschreven bij ernstige overgangsklachten.

Soja en rode klaver kwamen er in het nieuwe onderzoek nog als beste uit. Gemiddeld één opvlieger per dag minder, is het resultaat. Vreemd genoeg waren er onderzoeken waarbij de deelneemsters dagelijks gemiddeld 11 opvliegers hadden, maar ook onderzoek waarbij de vrouwen in de overgang maar twee opvliegers rapporteerden. In soja en rode klaver zitten plantaardige oestrogenen, dus een effect was te verwachten. De vaginale droogheid nam iets af, maar het nachtzweten bleef.

Naar St Janskruid, zilverkaars, teunisbloem, vlas- of lijnzaad en speciale Chinese kruiden, op internet breed aangeraden tegen overgangsklachten, is te weinig onderzoek gedaan. En als het er was, hielpen die middelen niet.