Jaarlijks regenseizoen helpt landbouw India, maar bliksems doden tientallen op de akkers

Hevig onweer dat gepaard gaat met de jaarlijkse moesson in India heeft de afgelopen twee dagen aan vele tientallen mensen het leven gekost in met name het oosten van het land. Volgens tellingen van de Indiase autoriteiten werden dinsdag en woensdag in de deelstaten Bihar, Jharkhand en Madhya Pradesh ten minste 79 mensen dodelijk getroffen door de bliksem. De meeste slachtoffers waren boeren en arbeiders die op hun akkers aan het werk waren. Ook acht schaapherders werden gedood. Jaarlijks komen in India (ruim 1,3 miljard inwoners) rond de 2.000 mensen om het leven door onweer. Dat er zo veel doden vielen in twee dagen is evenwel uitzonderlijk. Ambtenaren voorspellen dat het dodental de komende dagen verder zal oplopen.

Het jaarlijkse regenseizoen, cruciaal voor de Indiase landbouw en daarmee voor de totale Indiase economie, loopt doorgaans van eind mei, begin juni tot september. In die maanden valt ongeveer 70 procent van de regen van het hele jaar. Eind mei maakten de Indiërs zich zorgen over een vertraagde start van de moesson, maar inmiddels is ruim de helft van het subcontinent met regenwolken overdekt. De helft van de landbouwgrond in India is afhankelijk van regenval. Hoewel de landbouwsector slechts zo’n 15 procent van het nationaal product uitmaakt, is meer dan 60 procent van de bevolking afhankelijk van arbeid in de landbouw.

Het fenomeen van moesson (globaal van zuid naar noord) voltrekt zich jaarlijks volgens een vast patroon. Maar over de precieze factoren die het ontstaan en verloop bepalen doen wetenschappers nog steeds onderzoek. Zo willen Britse weerkundigen de komende weken vanaf een schip in de Golf van Bengalen onderwaterrobots te water laten. Die moeten tot op een diepte van een kilometer de botsing tussen koud water uit het noorden en warmer water uit de Arabische Zee in kaart brengen. Het schip vertrekt later deze maand vanuit Chennai.