Minder goals. Soit

None

Moet het EK exclusief blijven? Niet van mij. Oké, voetbaltechnisch valt het soms tegen. Op een toernooi waar ook vier nummers drie de achtste finales bereiken, was niet-verliezen soms de norm. Met als gevolg dat vooral kleine landen de poort met man en macht bewaakten en er zo’n twintig procent minder doelpunten werden gemaakt dan op vorige EK’s. Soit.

Verder? Een weelde met zo’n kleurrijk deelnemersveld. De Albanezen speelden matig, maar wat een enthousiaste en dankbare supporters heeft die ploeg. Hongarije is geen sterrenteam, maar een doelman in joggingbroek maakt alles goed. Noord-Ierland? Feestbeesten die vooral lol hebben om een spits die niet eens speelt: Will Griggs. He’s on fire. Je vergeeft ze de neiging om elke bal naar voren te pompen.

Al die landen brachten verhalen mee die de moeite waard waren. Nu die zijn verteld, is het tijd dat de sportieve grootmachten de krachten meten. Het eerste topduel is al een feit: Italië-Spanje. Omdat Spanje geen groepswinnaar werd. De pech van de Italianen is misschien wel het geluk van de liefhebber.

    • Fabian van der Poll