Speciale buis moet ‘plasticsoep’ uit zee vissen

Wat begon als een profielwerkstuk is uitgegroeid tot een samenwerking met baggerbedrijf Boskalis en een prototype van 1,5 miljoen euro. Nederlander Boyan Slat (21) ontwikkelde als student een revolutionair plan om op grote schaal plastic uit oceanen te vissen. Donderdag zou de eerste testversie van The Ocean Cleanup te water gaan, op 23 kilometer voor de kust van Scheveningen.

Het ontwerp van Slat bestaat uit een opblaasbare buis van honderd meter lang, gelegen in een V-vorm. Het zeeleven zou onder de barrière door kunnen zwemmen, terwijl het plastic tegen de drijvende arm aanbotst en naar het centrale punt van de V drijft. Daar haalt een schip het op.

Doel is de ‘plasticsoep’ in oceanen in tien jaar tijd met de helft te verminderen. Jaarlijks komt er ongeveer 5 miljoen ton afvalplastic bij. De uiteindelijke versie van het project moet 100 kilometer lang worden.

Daarvoor moeten de drijvers komend jaar wel bewijzen dat ze het onder alle weersomstandigheden volhouden, en dat de visstand er niet onder lijdt. Tot nu toe is het project alleen nog getest met computermodellen. Slat wil in 2020 beginnen met het opvissen van plastic op grote schaal, om te beginnen in delen van de Stille Oceaan. (NRC)