Opinie

‘Met Leon van de Moosdijk’

Margot Poll belt met wethouder Leon van de Moosdijk (36) over de gratis appels en peren in Someren

None
Foto ’t Contact/Marius van Deursen

Someren heeft zes publieke fruitboomgaarden aangelegd waar iedereen vrij fruit mag plukken. Is dat om kwajongens uit de boomgaard van de boeren te weren? Maakte u zich daar vroeger ook schuldig aan?

„Ik had het geluk dat mijn ouders zelf pruimen, perziken, appels en peren h adden maar op weg naar school werd er ook uit andermans boomgaard wel eens wat fruit ingeslagen. Ach, als het fruit rijp, is moet het geplukt worden. Door de boer zelf of door een voorbijgan ger.”

Dan maar een eigen boomgaard voor de voorbijganger?

„Dat niet alleen. Er werd veel geklaagd over de wilde fruitbomen in de straten van Someren. Veel smurrie op straat en op auto’s. Rottende pruimen lagen op het trottoir en dat werd niet alleen heel glad maar ging ook behoorlijk stinken en daar kwamen weer veel wespen op af. De gemeente heeft nu zes veldjes met bomen aangelegd aan de rand van het dorp.”

Pruimenbomen?

„Nee, nee, van alles wat. Vooral klassieke appelrassen die nauwelijks meer voorkomen. Het zijn hoogstamfruitbomen die mooie bloesem geven waarop dan weer die wespen afkomen. Onder de bomen hebben we veldbloemen gezaaid. Zie het als een lokaal aardigheidje.”

Wat zijn hoogstambomen?

„Bomen met de kruin hoger dan ooghoogte. Je hebt een opstapje nodig om het fruit te plukken. De professionele telers zijn in de loop der jaren overgegaan op laagstam. Dat is gemakkelijker oogsten. Maar voor de biodiversiteit in de natuur zijn wij weer teruggegaan naar hoogstam.” ”

Maar voor de voorbijgangers weer moeilijker appels plukken...

„Nee hoor, het fruit valt vanzelf uit de boom. Je mag het ook uit de boom halen want als het fruit eenmaal rijp is – het liefst eigenlijk vlak daarvoor – moet het echt geplukt worden.”