Merkel: dinsdag al praten over toekomst EU

De Duitse bondskanselier hoopt dat de Britten in de EU blijven en wil komende dinsdag praten over de uitslag van het referendum.

De Duitse bondskanslier Angela Merkel met haar Oostenrijkse collega Christian Kern.
De Duitse bondskanslier Angela Merkel met haar Oostenrijkse collega Christian Kern. Foto Ferdinand Ostrop/ AP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil volgende week dinsdag al met de regeringsleiders van EU-lidstaten om tafel om te praten over de toekomst van de Europese Unie. Dat moet, ongeacht de uitslag van het Britse referendum over een Brexit, gebeuren tijdens een al eerder geplande top, zo heeft Merkel donderdag op een persconferentie laten weten. De bondskanselier benadrukte volgens persbureau Reuters daarbij nogmaals dat ze hoopt op een Bremain.

Een uittreden van de Britten uit de EU kan grote gevolgen hebben voor het Europese samenwerkingsband. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie waarschuwde eerder al dat eruit ook daadwerlijk eruit betekent. “Het Verenigde Koninkrijk zal moeten accepteren dat het als niet-EU-land wordt beschouwd, en dat de draad niet gewoon kan worden opgepakt”, stelde hij in een interview met het Franse Le Monde.

Volgens Merkel is een gesprek over de toekomst van de Unie sowieso een goed idee: “Natuurlijk hopen we op een besluit waarbij de burger van Groot-Brittannië deel blijven uitmaken van de Europese Unie.” Een overlegover de weg die de EU de komende jaren moet inslaan kan al op hele korte termijn plaatsvinden.

“Ik denk dat de besprekingen waar mogelijk moeten worden vervolgd met 28, en anders met 27 leden. Maar mijn hoop is dat we het bij 28 kunnen houden.”

Meeting Hollande en Merkel

De Franse president François Hollande en Merkel ontmoeten elkaar maandag om de gevolgen van een Brexit alvast door te spreken. “We komen samen met een antwoord op de vraag hoe we de Europese constructie nieuw leven kunnen inblazen. Frankrijk is klaar voor die taak”, liet de Franse minister voor Europese Zaken Harlem Desir donderdag weten.

    • Jorg Leijten