Nederlandse piloten van easyJet gaan vrijdag opnieuw staken, nu 24 uur

Piloten van easyJet die opereren vanuit Amsterdam leggen hun werk opnieuw neer. Vorig week dinsdag besloten ze acht uur lang niet te vliegen. „Omdat gesprekken tussen de VNV en easyJet tot op heden niet tot concrete voortgang hebben geleid, zijn we nu genoodzaakt een langere staking aan te kondigen”, aldus de Vereniging Nederlands Verkeersvliegers (VNV) in een verklaring. Vrijdag staken ze 24 uur.

De circa zeventig piloten hebben geen cao, maar willen die wel. Ze vinden dat ze te veel uren moeten maken voor het salaris dat er tegenover staat. Ook vinden zij dat de pensioenbijdrage niet voldoende is en dat doorbetaling bij ziekte beter geregeld moet worden.

Bij de staking van vorige week werd gevreesd dat tientallen vluchten uit zouden vallen. EasyJet zette echter buitenlandse piloten in om het werk van de Nederlandse vliegers over te nemen. Dat zette de verhouding met de VNV „verder op scherp”, aldus de vakbond.

De VNV noemt ook nu het inzetten van stakingsbrekers onwettig: „EasyJet gooit met het inzetten van stakingsbrekers olie op het vuur in plaats van op de golven. Het is spijtig dat het conflict zo lang moet voortduren, maar we zullen ons blijven inzetten voor een eerlijke cao voor de easyJet-vliegers.”

In een kort geding wil de VNV aan de rechter voorleggen of het inzetten van buitenlandse piloten om de vluchten van stakers over te nemen, verboden moet worden.

EasyJet is teleurgesteld over de voorgenomen staking. „EasyJet gelooft dat haar laatste cao-voorstel een aanzienlijke verbetering is op een aantal belangrijke onderwerpen, waaronder uitbetaling bij ziekte en pensioenen. Hoewel nog niet op alle onderwerpen overeenstemming is bereikt, heeft easyJet al wel een aantal verbeteringen ingevoerd, omdat we weten dat onze piloten die erg belangrijk vinden.” De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de staking geen gevolgen heeft voor de doorgang van vluchten.