Led Zeppelin kopieerde ‘Stairway to Heaven’ niet

De openingsakkoorden zouden zijn gestolen van Randy Wolfe, oprichter van de band Spirit.

Zanger Robert Plant (L) en gitarist Jimmy Page van de Britse rockband Led Zeppelin.
Zanger Robert Plant (L) en gitarist Jimmy Page van de Britse rockband Led Zeppelin. Foto Carlo Allegri, Hans Deryk / Reuters

Led Zeppelin heeft met het nummer Stairway to Heaven (1971) geen plagiaat geleegd, zo meldt persbureau AP. Een jury in Los Angeles boog zich over de vraag of de bandleden Robert Plant en Jimmy Page het nummer zelf gecomponeerd hadden, of hebben gestolen.

Nabestaanden van Randy Wolfe, oprichter van de band Spirit, hadden Plant en Page voor de rechter gedaagd. Volgens de erven zijn de openingsakkoorden van Stairway to Heaven gekopieerd van Taurus, een nummer dat Wolfe in 1967 voor Spirit schreef.

De leden van Led Zeppelin zouden hun ‘inspiratie’ eind jaren 60 hebben opgedaan, toen Led Zeppelin en Spirit samen optraden. Eerder schreef NRC-medewerker Bas Kist dat de heren van Led Zeppelin menen dat Wolfe überhaupt geen auteursrechten op Taurus kon bezitten omdat hij het nummer schreef in loondienst van een platenmaatschappij:

“Als er al iemand rechten heeft, dan is dat hooguit de platenmaatschappij. Bovendien, aldus Page en Plant, is het akkoordenschema van Stairway zo basaal dat daar geen auteursrechten op kunnen rusten.”

Niet de eerste keer

Volgens Kist is het niet de eerste keer dat Led Zeppelin van plagiaat wordt beschuldigd: “In de aanklacht worden maar liefst 17 eerdere conflicten over copyrights aangehaald. Waarom de zaak nu pas wordt aangekaart, blijft onduidelijk.”

Mochten de erven van Wolfe de zaak gewonnen hebben, dan was het ze niet te doen om het geld, maar slechts om de credits voor Wolfe.

Het nummer waar het allemaal om te doen is: Stairway to Heaven van Led Zeppeling

De versie van de band Spirit: Taurus

    • Maarten Back