Art Basel overtreft verwachtingen

Kunstbeurs Art Basel is zondag in positieve stemming afgesloten. De organisatie meldt dat er „significant verkocht is op alle niveaus van de kunstmarkt”. Op de 47ste editie van Art Basel (95.000 bezoekers) toonden 286 galeries uit 33 landen werken van zo’n 4.000 kunstenaars. De drie Nederlandse galeries kijken terug op een succesvolle beurs. Kunsthandel Borzo verkocht tekeningen van Jan Schoonhoven en een reliëf van Henk Peeters. Het vierdelige werk monumenta lamiae (hexendenkmaler) van Herman de Vries uit 1985 werd door Museum Voorlinden gekocht voor „rond de 100.000 euro”. Annet Gelink zegt dat de verkopen haar verwachtingen overtroffen. Een neonwerk van Yael Bartana met de tekst ‘What if women ruled the world’ was een van de meest gefotografeerde werken op de beurs. Het werk is verkocht aan verzamelaars uit Nederland, Azië en de VS. „Ook alle nieuwe werken van Rezi van Lankveld (15.000-16.000 euro) en David Maljkovic (20.000-30.000 euro) verkochten we aan grote collecties in Portugal, België en Nederland.” Grimm had zijn stand gewijd aan Ger van Elk. Er was veel belangstelling voor de Nederlander, zegt Jorg Grimm. „Uniek aan Art Basel is dat bijna alle grote musea een afvaardiging sturen. We hebben een ‘Conclusie’-schilderij van Ger uit 2010 verkocht voor 40.000 euro en een videowerk uit 2005 voor 35.000 euro.” (NRC)