Interpol vraagt burgers om hulp in zoektocht naar mensensmokkelaars

De internationale politieorganisatie hoopt informatie binnen te krijgen over elf voortvluchtige smokkelaars.

Interpols aanhoudingsbevel voor Crucerescu
Interpols aanhoudingsbevel voor Crucerescu Foto Interpol

Interpol roept burgers op te helpen met het vinden van elf voortvluchtige mensensmokkelaars. De internationale politieorganisatie heeft de foto’s van de smokkelaars gedeeld op zijn website. De zoektocht is onderdeel van een grootschalige zoektocht, operatie Infrahydra, naar 180 voortvluchtige mensensmokkelaars in 31 landen.

Complexe misdaad

Doordat slachtoffers van mensensmokkel over het algemeen weinig informatie willen loslaten, is het moeilijk de smokkelaars te vinden, zegt Michael O’Connell, directeur van Interpols operationele ondersteuningsdienst. Met een campagne via sociale media hoopt Interpol dat burgers informatie kunnen verschaffen over de locatie van de elf most wanted smokkelaars.

Op de lijst staat onder andere Mariana Crucerescu uit Moldavië, leider van een Roemeense criminele organisatie die voor drieduizend euro per persoon groepen mensen van Hongarije naar Oostenrijk smokkelde. Ook Kolyo Georgiev Kolev, die betrokken was bij een smokkeloperatie van Bulgarije naar Oostenrijk waarbij twee Afghanen in een busje omkwamen, wordt gezocht.

Operatie Infrahydra heeft tot nu geleid tot de arrestaties van 31 voortvluchtige smokkelaars. Nederland is één van de 44 landen die, naast Europol, de operatie steunen.