Hogere boete farmaceuten die medicijntekort veroorzaken

Minister Schippers neemt maatregelen nadat er eerder dit jaar een tekort aan schildkliermedicijn Thyrax ontstond.

Het schildkliermedicijn Thyrax Duotab, dat tijdelijk niet leverbaar is.
Het schildkliermedicijn Thyrax Duotab, dat tijdelijk niet leverbaar is. Foto Bas Czerwinski/ANP

De boete voor farmaceutische bedrijven die verwijtbaar een tekort aan medicijnen veroorzaken, wordt fors verhoogd: van 45.000 naar 820.000 euro. Dat schrijft Minister Schippers van Volksgezondheid donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister hoopt dat de verhoging van de boete afschrikwekkend werkt en dat farmaceutische bedrijven zo worden aangespoord medicijntekorten te voorkomen. De maximale boete wordt daarmee gelijkgetrokken aan die van de Warenwet.

Om de boete bijna twintig keer zo hoog te maken, is echter wel een wetswijziging nodig die tijd in beslag neemt. Tot dat moment verhoogt de minister de boete alvast naar 150.000 euro, wat de hoogst mogelijke boete is binnen de huidige wetgeving.

Thyraxtekort

Minister Schippers schreef de brief naar aanleiding van het tekort aan schildkliermedicijn Thyrax. Eerder dit jaar ontstond er een tekort toen de productie van Oss naar Duitsland werd verplaatst. Door de verhuizing kan farmaceut Aspen Pharma zeker een halfjaar geen Thyrax leveren, waardoor zo’n 350.000 Nederlanders werden gedwongen over te stappen naar een ander medicijn.

Verdere maatregelen

De boeteverhoging is niet de enige maatregel die de minister invoert om medicijntekorten te voorkomen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zullen samen één loket maken, waar aankomende tekorten gemeld kunnen worden. Het loket moet voor het einde van het jaar operationeel zijn. Ook onderzoekt Schippers de mogelijkheden om het overstappen op alternatieven, bijvoorbeeld uit het buitenland, in het geval van tekorten makkelijker te maken.

    • Floortje Rawee