Griekse banken kunnen weer gunstiger lenen

ECB accepteert Grieks schuldpapier als onderpand.

Griekse banken kunnen Griekse staatsobligaties weer gebruiken als onderpand voor leningen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft het ECB-bestuur woensdag besloten.

Het is een belangrijke stap richting normalisering van de Griekse bankensector, nadat deze de voorbije jaren door de schuldencrisis zwaar onder druk kwam te staan. Door het besluit kunnen Griekse banken gemakkelijker tegen relatief gunstige tarieven geld lenen bij de ECB, en zijn ze minder afhankelijk van Europese noodsteun.

De ECB herroept met deze stap een besluit uit begin 2015, toen Griekse staatsobligaties als onderpand voor bankleningen werden verboden. Destijds lag de regering van premier Alexis Tsipras en toenmalig minister van Financiën Yanis Varoufakis dwars bij hervormingseisen van internationale geldschieters, waardoor Griekenland uit de eurozone dreigde te vallen.

Volgens de Europese Centrale Bank is de houding van Griekenland sindsdien verbeterd. „Het bestuur erkent de toewijding van de Griekse regering om het hervormingsprogramma door te voeren, en verwacht dat ze dit doorzet”, zegt de centrale bank in een persverklaring.

Technisch gezien gaat het bij het ECB-besluit om een uitzondering op de regel dat obligaties aan een minimale kredietwaardigheid moeten voldoen om in aanmerking te komen voor gebruik als onderpand bij leningen.

De Griekse staatsobligaties voldoen daaraan eigenlijk nog steeds niet. Maar deze uitzondering wordt dus nu in ere hersteld, om de Griekse economie te stimuleren. Vóór 2015 gold eenzelfde uitzondering voor Griekenland.

Minder afhankelijk

De Griekse banken waren de laatste maanden al minder afhankelijk aan het worden van Europese noodleningen. Op het dieptepunt van de crisis afgelopen zomer hadden Griekse banken voor 89 miljard euro geleend via het noodloket ELA. Dat is nu nog 61,8 miljard.

Het besluit van de ECB zorgt voor optimisme in Griekenland over de vooruitzichten op een ander belangrijk besluit van de ECB. Mogelijk beslist het bestuur later dit jaar of Griekenland in aanmerking komt voor de aankoop van staatsobligaties door de ECB. Momenteel vallen de zwakke Griekse obligaties buiten het grootschalige opkoopprogramma van de centrale bank.

Vorige maand sprak de onderminister van Financiën, Georgios Chouliarakis, de ambitie uit dat Griekenland begin volgend jaar weer op internationale kapitaalmarkten geld wil lenen, iets wat het land sinds 2010 nauwelijks meer heeft kunnen doen.