Gevaarlijke reddingsactie bij onderzoekscentrum zuidpool

Het is eigenlijk te koud en te donker om rond deze tijd van het jaar dergelijke vluchten te maken.

Een vliegtuigje haalt de zieken op.
Een vliegtuigje haalt de zieken op. Foto Robert Schwarz / NSF / AP

Twee medewerkers die ernstig ziek waren geworden in een Amerikaans onderzoeksstation op de zuidpool, zijn na een gevaarlijke reddingsoperatie geëvacueerd. Dat heeft de Amerikaanse National Science Foundation bekendgemaakt. Piloten komen normaal gesproken in deze tijd van het jaar niet bij het station, vanwege het slechte weer en de voortdurende duisternis.

Wie de zieken zijn en wat hen mankeert, is om privacyredenen niet bekendgemaakt. Wel is bekend dat ze werkten voor Lockheed Martin, dat als onderaannemer het leeuwendeel van de ondersteunende diensten voor het onderzoekscentrum verzorgt, meldt AP. Voor het vertrek van de twee waren er in het station Amundsen-Scott 39 mannen en 9 vrouwen aanwezig. De temperatuur lag ongeveer op zestig graden onder nul.

Twitter avatar NSF National Science Fdn Update: Antarctic medical evacuation flight arrives at British Rothera Station https://t.co/XUcrjqi4oQ https://t.co/wn2l1GzZDC

De twee patiënten werden opgehaald met een klein vliegtuigje, dat daarvoor heen en weer bijna 5.000 kilometer moest vliegen. De reis heeft twee dagen geduurd. De zieken worden behandeld in een ziekenhuis in Chili.

Het Amerikaanse onderzoekscentrum op de zuidpool is actief sinds 1956. Er wordt onder meer natuurwetenschappelijk en astronomisch onderzoek gedaan met onder meer telescopen en seismografen.

    • Bastiaan Nagtegaal