Gemeente Amsterdam schaft minimumjeugdloon af

De hoofdstad is de eerste gemeente die jeugdloonvrij is. Het jeugdloon is 45 procent van de het minimumloon.

Een groep jongeren kleedde zich tijdens een debat, afgelopen maart, in de Tweede Kamer deels uit in protest tegen het lage minimumjeugdloon.
Een groep jongeren kleedde zich tijdens een debat, afgelopen maart, in de Tweede Kamer deels uit in protest tegen het lage minimumjeugdloon. Foto Martijn Beekman/ ANP

De gemeente Amsterdam heeft als eerste gemeente in Nederland besloten het minimumjeugdloon af te schaffen. De gemeenteraad stemde donderdag in met een voorstel coalitiepartij SP en de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en Partij van de Ouderen, zo meldt ANP.

Bedrijven die een opdracht willen krijgen van de gemeente mogen werknemers van 18 tot en met 23 jaar niet meer volgens het wettelijk minimum jeugdloon uitbetalen. Dat is 45 procent van het minimumloon. De gemeente gaat dat bij aanbestedingen in de voorwaarden opnemen.

Verlaging leeftijdgrens minimumloon van 23 naar 21 jaar

Daarnaast gaat gemeente Amsterdam als werkgever het handjevol jonge ambtenaren dat nu nog volgens het jeugdloon betaald krijgt meer geld geven. Gemeente Zwolle deed dit eerder ook al, maar het voorstel van Amsterdam gaat veel verder zo laat Reinier Engelen van FNV Young & United weten.

De jongerenvakbond strijdt al langer voor afschaffing van het jeugdloon. Ze boekten eind april een succes nadat het kabinet besloot om de leeftijdgrens voor het minimumloon te verlagen van 23 naar 21 jaar. Dat betekent dat werknemers van 22 en 23 jaar er volgend jaar flink op vooruit gaan. Volgens minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) “verdienen volwassenen een volwassen beloning”.

Ook gaat het minimumloonjeugdloon voor mensen tussen de 18 en 21 jaar omhoog. FNV-voorzitter Ton Heerts noemde het verlagen van de maximumleeftijd van het jeugdloon een “historische stap, afgedwongen door de acties van jongeren van de FNV”.

Nederland is een van de weinige landen in Europa waar werknemers boven de 18 jaar minder verdienen dan het minimumloon.

    • Huib de Zeeuw