Friesland lonkt naar Hollywood met miljoenen

Leeuwarden. Een internationale film die in Friesland is opgenomen. Liefst met Brad Pitt of George Clooney. Die droom heeft de Friese cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes (CDA). „Urk heeft Duinkerken [de Hollywoodfilm Dunkirk van Christopher Nolan wordt momenteel in Urk opgenomen red.] en Brugge In Bruges. Ik wil In Leeuwarden of In Makkum”, zegt Poepjes. Dit jaar nog wordt er een filmscout benoemd, die buitenlandse filmbazen moet verleiden om Friesland als decor te kiezen. Dat is de beste promotie die je kunt wensen, meent Poepjes. „Zo’n film levert ons blijvende naamsbekendheid op en meer toeristen.” Bovendien profiteert de Friese middenstand van een grote filmcrew in de buurt. Het Fries Filmfonds wordt gevuld met een bedrag van „enkele miljoenen”. Filmproducenten kunnen daaruit geld lenen tegen gunstige voorwaarden. De Friese gedeputeerde beseft dat Friesland vermoedelijk geen blockbuster van 150 miljoen zal binnenhalen. „Het mag ook een cultfilm zijn.” (NRC)