Hechtenis van notarissen verlengd

De prijsstuntende notarissen die vorige week werden opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij grootschalige faillissementsfraude blijven twee weken langer vastzitten. Het gaat om de eigenaar van Anotaris in Bunnik en om de „rijdende notaris” uit Amstelveen.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Beide mannen – de een is notaris, de ander kandidaat-notaris – zijn vorige week door de notariële tuchtrechter geschorst, op verzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De identiteit van een derde geschorste kandidaat-notaris is nog onbekend.

De notarissen zijn niet van onbesproken gedrag. De „rijdende notaris” Robert B. van het Amstelveense kantoor SBS Legal werd in 2015 twee weken geschorst vanwege een tekortschietende administratie.

Medewerkers van het kantoor Anotaris komen voor in diverse verdachte faillissementen, blijkt uit onderzoek van NRC. Zij waren nauw betrokken bij de overdracht van noodlijdende bedrijven aan katvangers – gelukszoekers die tegen een kleine vergoeding bereid waren een bedrijf op hun naam te zetten, dat kort daarna failliet ging.

Een van die bedrijven is Afval Service Nederland. Een Limburger die in 2013 dit bedrijf op zijn naam liet overschrijven ging nadien „door een hel”, zegt hij. „Een echte notaris doet zoiets niet.”

    • Merijn Rengers
    • Carola Houtekamer