Exit is een keuze van het hart

Brexit

Exit-stemmers geloven in de eigen kracht van het Verenigd Koninkrijk

De Britten stemmen tegen voortzetting van hun EU-lidmaatschap als zij geloven dat buiten het verbond hun eigen wetten kunnen opstellen, hun eigen grenzen kunnen bewaken, en hun eigen immigratiequota kunnen opstellen.

Het is een keuze voor soevereiniteit, een geloof dat het Verenigd Koninkrijk sterk genoeg is alleen de wereld in te gaan. En tegelijkertijd een geloof dat het land in zijn grootsheid wordt beperkt door ‘Brussel’. De EU zou de Britten belemmeren vrijhandelsakkoorden te sluiten, zou te veel naar compromissen zoeken tussen alle 28, streven naar een federatie.

„Zij zeggen dat wij geen andere keuze hebben dan voor Brussel te knielen. Ze onderschatten dit land en wat het kan doen jammerlijk”, zei Boris Johnson, oud-burgemeester van Londen dinsdagavond tijdens het laatste tv-debat.

Het recht zelf te bepalen wie er het land binnenkomt, is voor de Vertrekkers een belangrijke reden voor Brexit te stemmen. Premier David Cameron beloofde in 2010 dat de nettomigratie (immigratie minus emigratie) minder dan 100.000 per jaar zou zijn. Dat is bij lange na niet gehaald, vooral niet door de komst van EU-burgers uit Spanje, Portugal en Griekenland. Visa zijn volgens het pro-Brexit-kamp de enige oplossing. Al verschillen de ideeën over hoeveel immigranten – of überhaupt immigranten – dan worden toegelaten.

Dat de economie schade kan oplopen na een vertrek uit de EU, is voor hen minder belangrijk. Op de lange termijn geldt immers dat zelfbeslissingsrecht en „de terugkeer van de democratie” het land doen bloeien.

    • Titia Ketelaar