Ex-premier Curaçao slaat terug

Uit de wandelgangen

Kamerleden pleegden een coup op Curaçao. Zo zou blijken uit hun uitgavenpatroon.

Marionetten van de AIVD

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) is een couppleger en een pion van de geheime diensten in Nederland en op Curaçao. Zijn uitgavenpatroon is zo uitbundig dat hij dat nooit kan financieren van zijn salaris als Kamerlid. De SP’er wordt dus betaald voor zijn illegale, staatsondermijnende activiteiten. Dat staat in een Engelstalig rapport van 47 pagina’s, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Marketing Counterintelligence in opdracht van Gerrit Schotte, de voormalig premier van Curaçao. Schotte werd in september 2012 afgezet en sprak toen al over een mede door Nederland georganiseerde staatsgreep. Van Raak zou daarbij hebben samengespannen met lokale politici, justitiefunctionarissen, oud-gouverneur Frits Goedgedrag, NOS-correspondent Dick Drayer en collega André Bosman (VVD). Ook dat Kamerlid houdt er volgens het rapport een exorbitante levensstijl op na.

Zetbaas van de gokmaffia

Het ‘vertrouwelijke’ rapport lekte niet toevallig deze week uit. De Tweede Kamer debatteerde vorige week over problemen op Curaçao, dinsdag waren alle Antilliaanse eilanden uitvoerig aan de orde in de senaat. Het bespioneren van Kamerleden zou nog kunnen worden afgedaan als pesterijtjes over en weer. Ook de Nederlandse AIVD heeft Antilliaanse politici afgeluisterd. Maar het rapport van Schotte dient een ander doel. Hij is in februari veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie en fraude. In de praktijk was hij de zetbaas van de Italiaanse gokmaffia op Curaçao, zo oordeelde de rechter. Binnenkort dient zijn hoger beroep.

Pion met te moeilijke naam

Of dit rapport Schotte helpt is de vraag. Over Marketing Counterintelligence is online niets te vinden waaruit een goede naam blijkt. Het Engels in het rapport is erbarmelijk, en Ronald van Raak wordt consequent ‘Roland’ genoemd. Die noemt het „een opzichtige poging van Schotte om de aandacht af te leiden van zijn veroordeling en zijn corruptie. Wel jammer dat hij mijn voornaam verkeerd spelt.”

    • Jos Verlaan