Elon Musk wil zijn eigen SolarCity overnemen

Aandeelhouders zijn niet blij met het plan van de Tesla-topman vanwege slechte prestaties en hoge schulden van SolarCity.

Tesla biedt 2,8 miljard dollar op SolarCity, fabrikant van zonnepanelen.
Tesla biedt 2,8 miljard dollar op SolarCity, fabrikant van zonnepanelen. Foto Steven Gerdes / Flickr

Ondernemer Elon Musk wil met zijn ene bedrijf Tesla zijn andere bedrijf SolarCity overnemen. De Amerikaanse producent van elektrische auto’s doet een bod van 2,8 miljard dollar (2,5 miljard euro) op de fabrikant van zonnepanelen.

Is het een gewiekst plan om duurzame energie sneller te kunnen ontwikkelen? Of een wel erg incestueuze poging van Musk om zijn ene bedrijf te redden met het andere?

Aandeelhouders en analisten bleken dinsdag niet blij met het plan: het aandeel Tesla daalde met 13 procent. Beleggers hebben kritiek omdat SolarCity een schuld heeft van 3 miljard dollar, en het vorige kwartaal een verlies maakte van 25 miljoen. De beurskoers daalde het afgelopen jaar met 60 procent. Ook Tesla maakt al jaren forse verliezen. The Financial Times noemt het bod in een commentaar „een bail-out”: volgens de zakenkrant is het een oneigenlijke manier van Musk om problemen binnen zijn imperium van ondernemingen heen en weer te schuiven. Waar bovendien kritische geluiden over klinken: de bestuursvoorzitter van SolarCity Lyndon Rive is de neef van Musk: hun moeders zijn tweelingzussen.

Volgens Musk, die mede-oprichter en grootste aandeelhouder is van allebei de bedrijven, is de overname van SolarCity een goed idee omdat Tesla naast elektrische auto’s ook batterijen produceert voor de opslag van zelfopgewekte energie bij mensen thuis. Als Tesla en SolarCity op dat gebied de krachten bundelen, kunnen ze allebei harder groeien, verwacht hij.

Om oneigenlijke beïnvloeding te voorkomen, was Musk niet aanwezig bij de stemming in het bestuur van Tesla over het overnamebod. Rive zal evenmin aanwezig zijn als SolarCity over het bod vergadert. Wel zegt hij in een verklaring „heel enthousiast” te zijn over het plan van Musk.