Dit zijn wereldwijd de 10 meest invloedrijke Nederlandse filmmakers

Deze Nederlandse cultuurexporteurs werden in opdracht van de NRC Cultuur Top 100 gekozen door vakjury.

 1. Anton Corbijn Filmregisseur

  corbijn

  Op DJ Tiësto na is er geen Nederlandse cultuurmaker over wie in het buitenland meer geschreven wordt dan fotograaf, filmregisseur en grafisch ontwerper Anton Corbijn (61). 2015 was voor Corbijn opnieuw een zeer productief jaar.
  Naast tal van nieuwe foto’s, albumhoezen, een spannende commercial voor Dior etcetera, verschenen twee grote fotoboeken en kwam de speelfilm Life uit, over fotograaf Dennis Stock en filmster James Dean. Oja, ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag stelde Corbijn in het Haags Gemeentemuseum en het Fotomuseum een overzichtstentoonstelling samen die 217.500 bezoekers trok. De jarige trakteerde bij de opening op een miniconcert van de Australische singer-songwriter Nick Cave.

 2. Carice van Houten Actrice

  houten

  Als vuurheks Melisandre werd Carice van Houten (39) in 2015 een mondiaal cultfiguur. Het vijfde seizoen van HBO’s hitserie Game of Thrones won een recordaantal van twaalf Emmy’s, niet in het minst door Melisandres wangedrag; de ‘cliffhanger’ naar seizoen 6 draaide eveneens om haar.

  Van Houten pendelt tussen Nederlandse filmtop en Hollywoods subtop: nu als Leni Riefenstahl in de Jesse Owens-biopic Race, in horrorfilm Incarnate en in Martin Koolhovens western Brimstone. Laatstekanszwangerschap van Brimstone-tegenspeler Guy Pearce ging viral.

 3. IDFA Documentairefestival

  De opening van het internationaal filmfestival IDFA in Pathe Tuschinski in Amsterdam.

  Het International Documentary Film Festival, elke november in Amsterdam, is mondiaal toonaangevend. Als grootste publieksfestival voor documentaires, met ruim 300 titels en bijna 250.000 bezoekers in twaalf dagen, maar ook als aantrekkelijke ontmoetingsplek met een robuuste filmmarkt waar geld hongerige filmmakers vindt.

  Het IDFA tuigt elk jaar toonaangevende internationale filmcompetities op en trekt prominente eregasten: regisseur Errol Morris vorig jaar, Michael Moore dit jaar. Ook fungeert het festival als glorieuze uitstalkast voor Nederlands talent. Binnen de sector staat het IDFA in ieders toptien, en vaak in de topdrie. Directeur van het eerste uur Ally Derks neemt in 2017 afscheid, bij de dertigste editie van het festival dat zij groot maakte.

 4. Hoyte van Hoytema Cameraman

  hoytema

  Zijn eerste BAFTA-nominatie heeft hij binnen, een Oscarnominatie lijkt een kwestie van tijd. De in Polen opgeleide en in Zweden doorgebroken cameraman Hoyte van Hoytema (44) bevindt zich in de absolute wereldtop, ook door alleen topklussen te accepteren. Deze zomer is hij even in Urk, waar hij scènes voor oorlogsfilm Dunkirk van Christopher Nolan draait, met wie hij eerder sf-drama Interstellar opnam.

  Ook draaide hij de glossy Bondfilm Spectre en Spike Jonzes computerromance Her in dof valiumpastel. Net als leermeester Robby Müller betrap je hem niet op een handtekening: stijl volgt film. Anders dan Müller gedijt hij prima in de Hollywoodmachine.

 5. Michiel Huisman Acteur

  huisman

  Nu vooral bekend als minnaar van drakenmoeder Daenerys in tv-serie Game of Thrones, maar behalve toyboy in dameswandelhit Wild speelde Michiel Huisman (34) in 2015 zijn eerste ‘romantic lead’ tegenover Blake Lively in de redelijk succesvolle romkom The Age of Adeline.

  Als creep in de sterke horror-indie The Invitation maakte hij indruk. In Hollywood is de hardwerkende acteur nu groot in kleine films en klein in grote films. Maar wie weet hoe groot 2.22 wordt, of The American Dream, of loopgravenromance The Ottoman Lieutenant, films met Huisman in hoofdrollen.

 6. EYE

  eye

  Het filmmuseum Eye in Amsterdam trok vorig jaar weer meer bezoekers: ruim 700.000. In de vier jaar van zijn bestaan blijkt het spierwitte ruimteschip alles wat ervan werd gehoopt: een baken, attractie en publieksmagneet die Amsterdam over het IJ trekt.

  Eye trekt filmliefhebbers met een goede mix van arthouse en kwaliteitsfilms, evenementen en festivals – en niet te vergeten zijn visueel vernieuwende filmexposities. Maar wat Eye mondiaal echt uniek maakt, is minder zichtbaar: de 40.000 films in 200.000 filmblikken die zijn opgeslagen – en deels ingevroren – in het nieuwe, moderne collectiecentrum.

 7. Paul Verhoeven Filmregisseur

  verhoeven

  Schokkend, een provocatie, zo lekkerbekte de filmpers bij de première van Elle in Cannes. Maar niemand protesteerde tegen de verkrachtingsthriller/komedie met Isabelle Huppert; in plaats daarvan kreeg de 77-jarige filmveteraan Paul Verhoeven een staande ovatie van een kwartier en gloedvolle recensies.

  Elle was de persfavoriet voor de Gouden Palm. Dat Verhoeven met lege handen vertrok werd de omstreden jury aangerekend. Maar Sony kocht Elle voor wereldwijde distributie, en Verhoeven, wiens reputatie in de luwte enorm is gegroeid, lijkt na tien jaar van gesneuvelde filmplannen klaar voor meer films met superproducent Saïd Ben Saïd.

 8. Heddy HonigmannDocumentairemaakster

  honigman

  Haar laatste documentaire, Rond de wereld in 50 concerten, ging in première op het IDFA in 2014: een eclectisch portret van muzikanten op tournee met het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

  Heddy Honigmann (64) sleepte in haar lange carrière tientallen prijzen bijeen en geldt als de grande dame van de Nederlandse documentaire, die wereldwijd hoog in aanzien staat.

 9. Alex van Warmerdam Filmregisseur

  warmer dam

  De selectie van Borgman in de hoofdcompetitie van Cannes in 2013, de eerste Nederlandse film in 38 jaar die deze eer ten beurt viel, zette de schijnwerper op deze zeer herkenbare film- en theatermaker en zijn film werd verkocht aan 27 landen.

  Opvolger Schneider vs. Bax ging vorig jaar in première in Locarno en maakte een ronde langs 23 filmfestivals. Van Warmerdam (63) is wereldwijd een erkende grootheid. Met zijn theatergroep De Mexicaanse Hond trad hij op in België met De Gelukzalige.

 10. Mea Dols de Jong Documentairemaakster

  jong

  Nadat If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy (2014) hoge ogen had gegooid op het IDFA reisde Mea Dols de Jong (28) de halve wereld rond met haar persoonlijke moeder-dochterdocumentaire en sprokkelde daar 15 prijzen mee op filmfestivals in Tel Aviv, Sapporo, Huesca, München en Berlijn.

  Vakblad Variety koos haar dit jaar als een van de tien ‘Europeans to Watch’. Maakt zij hierna de overstap naar speelfilm, haar eerste liefde?