Dit zijn wereldwijd de 10 meest invloedrijke Nederlanders in de muziekindustrie

Deze Nederlandse cultuurexporteurs werden in opdracht van de NRC Cultuur Top 100 gekozen door een vakjury.

 1. Tiësto: Dance

  tiesto

  Thijs ‘Tiësto’ Verwest (46) mag intussen een van de oudsten in het dancecircuit zijn, zijn populariteit is onverminderd groot. Sinds 2002 staat Tiësto in de top 5 van de DJ Mag Top 100.

  Of het ’t megaspektakel Ultra Miami betreft of zijn vaste avond in de Hakkasan Nightclub in Las Vegas, deze blikvangende, merken als Guess en frisdrank 7Up aantrekkende dancevertegenwoordiger blijft zeer actief. Tiësto is ook een mentor die jong talent als Martin Garrix in het zadel helpt. Zijn verhuizing naar New York (2014) inspireerde hem dit jaar tot Clublife, Vol.4 - New York City.

 2. Martin Garrix: Dance

  garrix

  Zijn filmpjes op YouTube krijgen miljoenen views. Meisjes vallen onder zijn neus flauw. En als de 20-jarige Martin Garrix iets te enthousiast online een selfie plaatst waarop ook zijn hotel staat, wachten tweehonderd fans onder zijn raam.

  Garrix is dé dj-ster van dit moment, die derde staat in de populariteitspoll van de DJ Mag Top 100. En dat is aan zijn miljoenen volgers op de sociale media accounts te zien. Maar wat wil je als je regelmatig kiekjes met je nieuwe beste vriend Justin Bieber plaatst? Maar ook, hoe 130.000 mensen stonden voor zijn podium op het Sziget-festival in Boedapest. Dat is groots. De protegé van dj Tiësto bracht zijn dance op 92 buitenlandse shows, voornamelijk in Europa.

 3. Hardwell: Dance

  hardwell

  House- en electro-dj Hardwell kan in zijn muziek de energie met melodieuze synthesizers en slim geplaatste ‘stops’ opvoeren naar euforische uitspattingen. In de dit jaar verschenen documentaire Living the Dream zien we de 28-jarige Robbert van de Corput uit Breda binnen drie jaar op alle megafeesten draaien waar hij van droomde: Ultra Miami, EDC in Las Vegas, TomorrowWorld in Georgia. 2015 was weer een jaar vol hoogtepunten met zijn album United We Are, een wereldtournee die aftrapte in de Ziggo Dome, vijf awards bij de International Dance Music Awards (IDMAs) en een hittrack met Armin van Buuren: ‘Off the Hook’.

 4. Afrojack: Dance

  jack

  Werkte Afrojack (Nick van de Wall, 28) eerder samen met onder anderen rappers Snoop Dogg en Wiz Khalifa, nu is de samenwerking met Britse popster Rod Stewart een feit.

  Afrojack bewerkte niet alleen diens ‘Do you Think I’m Sexy’, in een later te verschijnen commercial staan de partygangers gebroederlijk sausjes te verkopen. ‘Ziek!’, noemde de dj ondertussen de onthulling van zijn eigen wassen beeld bij Madame Tussauds in Amsterdam. Zijn grootste hitfeit dit jaar was dat hij meewerkte aan ‘Hey Mama’ van David Guetta met Nicki Minaj.

 5. Metropole Orkest: Pop/Jazz

  orkest

  Hop, daar zette het Metropole Orkest even een flink uitroepteken: een Grammy (Best contemporary instrumental) voor het met de Amerikaanse populaire jazzfunkband Snarky Puppy opgenomen album Sylva. Het met opheffing bedreigde pop- en jazzorkest bewees maar weer hoe breed gerenommeerd het is.

  Bij ons minder bekend maar succesvol in Canada was de samenwerking met de Canadese jazz-zangeres Emilie Claire Barlow. Andere grote namen met wie het orkest met name in Duitsland optrad waren Gregory Porter, Ibrahim Maalouf, Joshua Redman en Lalah Hathaway, onder meer op het Musikfest in Bremen. Een inmiddels vaste eervolle prik: het Metropole als huisorkest van de BBC Late Night Proms.

 6. Armin van Buuren: Dance

  buuren

  Trance is euforie. Een viering zonder woorden. Niet uit te leggen volgens Armin van Buuren (39). Wel goed te voelen. Met zijn teams reist de deejay en producer de wereld rond. Grote shows, radioshows vanaf diverse locaties. Amerika ligt aan de voeten van de toonaangevende, zogenoemde ‘Dutch dance’ van Van Buuren.

  Dat levert open deuren op voor samenwerkingen met bekende artiesten. Dit jaar bracht Van Buuren zijn zesde studioalbum Embrace op zijn label Armada. En hij pikte op de International Dance Music Award prijzen voor beste trancenummer (‘Another you’) en beste trance-dj mee.

 7. Caro Emeraldn: Pop

  emerald

  Met haar retropop valt Caro Emerald (35) bij een breed publiek in de smaak. Vooral Groot-Brittannië, waar ze na de geboorte van haar dochter veel optredens heeft gegeven, krijgt geen genoeg van hip gemixte zwierige ballroomjazz, charleston en mambo’s van weleer. Het optreden op het grote Britse popfestival Glastonbury sprong al in 2014 in het oog, maar daarna volgde haar show in het Hyde Park tijdens de BBC Proms. Daarnaast trad ze veel op in Azië. Emerald werkt met haar producers aan nieuwe muziek; haar laatste studioalbum dateert van 2013.

 8. Jungle by Night: Pop

  night

  Hun door Fela Kuti en The Budos Band beïnvloede afrobeats, gedragen door exotisch warm koper, waren een openbaring. Iedereen wilde de Amsterdamse scholieren en studenten, die samen een liefde voor afrobeat, Ethiopische jazz en Malinese funk delen, op het podium aan het werk zien. Na veel festivals heeft de band nu een stevige livereputatie, ook buiten Nederland. In 2015 waren er 28 buitenlandse optredens, voornamelijk in Europa, maar ook de Verenigde Staten en Canada maakten kennis met de Nederlandse funkexotica.

 9. Candy Dulfer: Pop/Jazz

  dulfer

  Volg haar op de sociale media en je ziet: Hollands bekendste altsaxofoniste was dit jaar weer nauwelijks thuis. Naast de funky Europese optredens met haar eigen Candy Dulfer band volgde een flinke Japanse tournee met vader Hans, die daar in Azië ook nog gloeiend populair is. Samen gaven ze shows in onder meer de jazzclub Blue Note Tokyo, die hen op handen draagt. Verder reisde La Dulfer (46) vijf weken als special guest met de band van de grote Amerikaanse smoothjazz-saxofonist Dave Koz door de VS.

 10. Dotan: Pop

  dotan

  De pophymne van 2014, ‘Home’, werd de doorbraak voor de 29-jarige Amsterdamse zanger Dotan. Met het uitkomen van zijn album 7 Layers heeft Dotan meteen veel optredens in het buitenland kunnen geven – zeker 29 shows in 2015, waaronder Rock Werchter, Reeperbahn Festival in Hamburg en de Mercury club in New York. Nummers van deze in Jeruzalem geboren singer-songwriter, zoon van kunstenares Patty Harpenau, werden het afgelopen jaar vervolgens gebruikt in afleveringen van de Amerikaanse series The 100, Pretty Little Liars en The Originals.