Dit EK maakt de kleintjes groot

Het begon saai, maar bij de beslissende duels in de poulefase was er genoeg te genieten.

None

Na 36 wedstrijden, soms inwisselbaar maar met een stevige punch op het eind, zit de groepsfase van het Europees kampioenschap voetbal erop. Met de druk er vol op in de slotduels van de groepen kwam alsnog het spektakel. Zoals de 3-3 bij Hongarije-Portugal, en IJsland dat zich heeft geplaatst. Zaterdag begint de knockoutfase, het alles-of-nietsdeel, met de achtste finales. Wat viel tot nu op?

IJsland? Noord-Ierland?Ja echt, door

Geen misverstand: de wanprestatie van Oranje, niet gekwalificeerd voor dit EK na twee nederlagen onder meer tegen IJsland is en blijft historisch. Maar op dit EK, dankzij datzelfde IJsland, is deze in elk geval niet in een nog pijnlijker perspectief geplaatst, want de mannen van het vulkanische eiland tonen zich nu ook aan heel Europa als een serieuze ploeg met een defensief raamwerk dat staat. Ongeslagen door naar de achtste finales, op eigen kracht. Nu wacht Engeland, dat juist een wanordelijk indruk wekte.

Het kan allemaal in dit EK van 24 landen, groot en klein. Na de zege op Oostenrijk, in de slotseconden afgedwongen (2-1), werd zelfs een tweede plaats in poule F behaald door de IJslanders. Ruim 330.000 inwoners, 3.000 volwassen mannelijke voetballers, honderd profspelers van wie (bijna) een kwart van hen op dit EK is. Zonder meer de meest bijzondere verhaallijn in Frankrijk. Maar, over voetbaldwergen gesproken, ook Noord-Ierland gaat verder, met dank trouwens aan een genadig Duitsland, dat verzuimde om de mannen uit Ulster dinsdag met grote cijfers af te straffen. En zo kan het dat één van de achtste finales Wales tegen Noord-Ierland is, beide EK-debutant. Ook Ierland ging door, op de valreep woensdagavond na winst op Italië dankzij matchwinner Robbie Brady.

Vijf WK-winnaars in de strijd voor één finaleplek

Het toernooi is fors uit het lood geslagen door een samenloop van omstandigheden die de organisatie in haar wildste prognoses niet had kunnen voorzien, en vermoedelijk ook niet gewild had. De vijf wereldkampioenen op dit toernooi – Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Engeland – strijden in de ene helft van het toernooischema om een finaleplek, de andere helft levert met beduidend minder grote namen hoe dan ook een finalist. Bijvoorbeeld Kroatië, Portugal, Wales of België.

Dat is, uiteraard, eens een keer niet de schuld van de UEFA. Het toernooischema was uitgebalanceerd in opzet, maar Engeland en Spanje verprutsten hun duel om de groepswinst en moeten nu beuken tegen de – andere – grote naties. Voor de neutrale toeschouwer is het prikkelend: een replay van de vorige EK-finale, nu al in de achtste finales: Italië tegen Spanje, maandag in Stade de France bij Parijs.

Hét moment van het EK: toch weer Cristiano Ronaldo

Hét moment van het EK tot nu? Cristiano Ronaldo namens Portugal, woensdag tegen Hongarije. Frustrerend toernooi voor hem tot dusver. Tijdens een wandeling smeet hij een microfoon van een opdringerige journalist in het water. Vrije trappen van hem vlogen weer alle kanten op tegen (groepswinnaar) Hongarije, in een waanzinnig duel in de reeds genoemde, absurde poule F. Maar Ronaldo, al met een assist op Nani bij de 1-1 belangrijk, stond wel op toen het moest. Na rust, bij 2-1 achter, een voorzet van rechts. Ronaldo loopt eigenlijk voorbij aan de bal maar met zijn rechtervoet veegt hij de bal achterlangs het linkerstandbeen, buiten bereik van de Hongaarse doelman: 2-2. Werelds. Het werd uiteindelijk 3-3, in die absurde poule F. Weer Ronaldo, nu met het hoofd.

Het was voldoende voor een langer verblijf van de grootste speler op dit toernooi, want dat is hij. Het vierde EK waarop hij doel trof; een record.

De scheidsrechters doen het goed, behalve…

Europees kampioen Spanje moest de penaltyflop van Sergio Ramos duur bekopen toen Ivan Perisic vlak voor tijd 2-1 maakte voor Kroatië. Al had die gemiste strafschop, volgens de regels, opnieuw genomen moeten worden wegens te vroeg inlopende Kroaten, van wie één de rebound wegwerkte voor een aanstormende Spanjaard. Björn Kuipers, de Nederlandse scheidsrechter van dienst, liet het gaan. Een beslissing die de eerzuchtige Twentenaar mogelijk de EK-finale kan kosten in de concurrentiestrijd waarin de marge voor falen smal is. Fouten worden keihard afgestraft, in een toernooi waar de arbitrage lange tijd voorbeeldig optrad.

De donkere kant van dit EK:vechtende supporters

Hij ligt nog in een Frans ziekenhuis nadat ie op de tweede dag van dit EK knock-out werd geslagen door Russische hooligans in Marseille. Andrew (51) uit Portsmouth is stabiel, opende al even zijn ogen, maar wordt nog buiten bewustzijn gehouden.

Zijn toestand staat symbool voor de donkere kant van dit EK. Bijna elke dag maakte de Europese voetbalbond UEFA bekend een onderzoek in te zullen stellen naar ongeregeldheden. Er waren confrontaties tussen Engelse en Russische fans, Kroaten die fakkels op het veld gooiden, Hongaren die vochten met stewards, Albanezen die het veld betraden en Belgen die vuurwerk afstaken.

Voor de 51-jarige Andrew is er hoop. Binnenkort wordt hij aan zijn ‘gebroken’ gezicht geopereerd, meldde zijn broer, terwijl vrienden bijna 40.000 euro voor hem hebben ingezameld.

    • Bart Hinke
    • Fabian van der Poll