De Graafschap start kort geding om plek in eredivisie

De Superboeren degradeerden vorige week alsnog nadat bekend werd dat FC Twente in de Eredivisie mag blijven.

Beeld van de Vijverberg, het stadion van De Graafschap.
Beeld van de Vijverberg, het stadion van De Graafschap. Foto Jeroen Jumelet/ANP

De Graafschap wil via een kort geding een plek in de eredivisie afdwingen. De beroepscommissie van de KNVB oordeelde vorige week dat FC Twente toch in de eredivisie mag blijven waardoor de club uit Doetinchem alsnog gedegradeerde naar de eerste divisie. Een gesprek tussen de club en directeur Bert van Oostveen van de voetbalbond leidde donderdagochtend tot niets.

“Het was een teleurstellend, niet constructief gesprek. Wij zien geen andere mogelijkheid dan een kort geding aan te spannen tegen de KNVB”, laat commercieel directeur van De Graafschap Martine Zuil in een reactie weten op de website van de club.

De Superboeren verloren in mei in de derde ronde van de play-offs van Go Ahead Eagles, waardoor de club op sportieve gronden degradeerde. Doordat de licentie van FC Twente werd ingetrokken, mochten de Doetinchemmers alsnog in de eredivisie blijven. De beroepscommissie van de voetbalbond vernietigde dat licentiebesluit vorige week vrijdag echter, waardoor De Graafschap toch degradeerden.

Speelbal

De club is boos en voelt zich een speelbal van de KNVB. Eerder deze week gaf commercieel directeur Zuil al aan dat het ervan uitging dat de KNVB met een voorstel zou komen om De Graafschap te compenseren voor de onzekerheid waarin de vereniging enkele weken heeft verkeerd. Dat zou moeten gebeuren via de creatie van een negentiende plek in de eredivisie of een financiële vergoeding.

De Graafschap vindt, hoewel het verloor in de play-offs, dat het recht heeft op een plek in de eredivisie. Commercieel directeur Zuil daarover:

“Gezien het falen van met name de licentiecommissie van de KNVB, vinden wij, samen met onze juristen, dat wij recht hebben op een plek in de eredivisie. Het is gezien het licentiereglement normaal gesproken immers ondenkbaar dat er bij een dergelijk vals spel nog een plek bestaat in de eredivisie. We gaan nu in een spoed kort geding vragen of de rechter opnieuw naar de gang van zaken wil kijken. We knokken voor onze eigen plek op het hoogste niveau, maar zeker ook ter voorkoming van een dergelijk falend systeem in de toekomst.”

    • Jorg Leijten
    • Maarten Back