Top 3: de mooiste goals uit de laatste speelronde in de poulefase

Ontlading. Bevrijding. Bevestiging. Geef het een naam. Feit is: twee goals van Cristiano en Portugal overleeft.
Ontlading. Bevrijding. Bevestiging. Geef het een naam. Feit is: twee goals van Cristiano en Portugal overleeft. Foto AP / Darko Bandic

Net toen Euro 2016 zich naar een dieptepunt van tergend rekenvoetbal dreigde te slepen, was daar opeens de slotdag van speelronde 3.

Ze gingen Het Internet over hoor: de pijnlijke feitjes. Het EK leverde per wedstrijd minder doelpunten op dan pak ‘m beet de eredivisies in Indonesië, Mali en de derde divisie van Japan. We moesten ons vermaken met het 55e - en prima - doelpunt van Lionel Messi in het shirt van Argentinië waarmee hij Gabriel Batistuta verstootte als topscorer aller tijden. En met net-niet-doelpunten als die van Ivan Rakitić.

Maar toen brak opeens de dag van Hongarije-Portugal aan. Wat was dit: zes doelpunten in één match? Teams, zo ook Ierland, die de 1/8 finales bereiken omdat ze er voor strijden in plaats van doelsaldo’s te berekenen? Wat een verademing.

Zoltán Gera (Hongarije)

Ooit op de radar van Guus Hiddink in de tijd dat hij PSV nog coachte, nu eigenlijk niet fit genoeg meer voor negentig minuten voetbal. Dat hij nog wel een van de sterkhouders is van het Hongaarse voetbal, lijdt daar verder niet onder. Want wat een heerlijke goal. Tuurlijk, Radja Nainggolan had een fraaie na een overigens slechte balaanname en Jakub Błaszczykowski deed het ook behoorlijk. Gera echter: klasse.

Aaron Ramsey (Wales)

Wat een sprookje, dat EK van Wales. Heerlijk. De goal van Ramsey tegen de armetierige Russen is met gevoel gemaakt, maar kon niet tot stand komen zonder een fijn passje van de stille uitblinker bij Y Dreigiau (De Draken), Joe Allen. Dat gold overigens ook voor die fijne en dito belangrijke goal van Robbie Brady voor de Ieren woensdag: die pass, perfect. Enfin, Ramsey dus:

Cristiano Ronaldo (Portugal)

En dan Cristiano. Wat was ‘ie ongelukkig. Niets lukte en de wereld was tegen ‘m. Bijna heel Europa verkneukelde zich met het vooruitzicht van een vroege exit van Portugal en die idioot Pepe. Ronaldo had het dan wéér niet laten zien op een groot toernooi. Het is waarschijnlijk karakteristiek aan CR7 dat deze voetbalmensmachine juist dan opstaat, Portugal boven water houdt en die reddingsactie inzet met een doelpoging van wereldklasse. Zo moeilijk, net na de stuit.

Zie ook de mooiste goals van speelronde 1 en speelronde 2.

    • Jules Seegers