City rekende wat onzeker op een winst voor ‘blijven’

Financiële markten De beurzen liepen donderdag vooruit op ‘blijven’, maar heel uitbundig ging dat niet.

Overtuigend was het uiteindelijk niet, maar toch liepen de financiële markten donderdag vooruit op een winst voor het ‘remain’-kamp bij het Britse referendum over de Europese Unie. Vooraf was aan die markten een voorspellende taak toebedacht. Diverse grote financiële instellingen zouden volgens de Britse pers eigen exitpolls houden, om zo als eerste op de hoogte te zijn van de waarschijnlijke uitslag. Het publiceren van zulke polls was verboden, maar ze laten uitvoeren niet.

Aan het eind van de handelsdag moest worden geconcludeerd dat de markten toch meer de oren lieten hangen naar het nieuws over de jongste opiniepeilingen, die doorsloegen in de richting van het ‘blijven’-kamp.

Dat was te zien aan de koersen. Een van de bekendste windvaantjes voor het referendum was de koers van het Britse pond tegenover de Amerikaanse dollar – een wisselkoers die in de City vanouds de cable wordt genoemd, naar de telegraafkabel die vroeger de jongste stand doorseinde naar beide zijden van de Atlantische Oceaan. Het pond begon donderdag met een forse stijging naar 1,49 dollar per pond, zwakte in de loop van de dag wat af, maar stond ook donderdagavond laat op duidelijke winst.

Mijnvogeltjes en vluchtheuvels

Een speciaal mijnvogeltje was de zogenoemde implied volatility van opties op die wisselkoers. Deze is op te vatten als een risicograadmeter, en liep de afgelopen weken torenhoog op, tot waarden die niet meer waren gezien sinds de Lehman-crisis van 2008.

Beeld iStock

Uiteindelijk daalde ook deze graadmeter, die in wezen de onzekerheid rond de uitslag weergeeft, behoorlijk. De aandelenkoersen sloten donderdag af op een winst van 1,23 procent voor de Britse FTSE-index en een winst van 2 procent voor de Europabrede eurostoxx-index. Ook dat wees er op dat de cesuur tussen remain en leave in het voordeel van de eerste zou uitvallen.

En dan was er nog de grote contra-indicator: in tijden van nood zoeken beleggers een goed heenkomen in het allerveiligste wat er op dit moment op de markt is: Duitse staatsobligaties.

Door die vlucht gaat de koers omhoog en, zoals dat dan gaat bij obligaties, de effectieve rente naar beneden. Donderdag daalden de koersen van Duitse staatsleningen juist, en ging hun rente dus omhoog. Dat wees er op dat van vluchtgedrag geen sprake was.

Een nacht doorhalen

De financiële markten bereidden zich donderdag dus voor op een uitslag die schampte langs de afgrond van een Brexit. Ook aan het eind van de handelsdag in de Verenigde Staten stond ‘remain’ er nog goed voor, al waren de grote koersbewegingen op alle markten wel wat getemperd.

Banken en grote beleggers, van de City tot New York, en van Tokio tot Singapore, hadden teams klaar staan om de hele nacht door te kunnen handelen, als de ene financiële markt het stokje overdroeg aan de volgende.

Aandelenbeurzen hebben formele openingstijden, maar veel markten, waaronder de valutamarkt, gaan in de praktijk de klok rond. Er stond veel op het spel: voorspellingen waren dat bij een Brexit, het pond wel een vijfde in waarde kon kelderen. Genoeg reden om voor de zekerheid een nacht door te halen in de dealingrooms.

    • Maarten Schinkel