Recordvolume aan goederen vervoerd in 2015

Met name de aan- en afvoer van goederen over zee nam sterk toe, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Vrachtcontainers bij de Delta terminal van de Europe Container Terminals (ECT), in de Rotterdamse haven.
Vrachtcontainers bij de Delta terminal van de Europe Container Terminals (ECT), in de Rotterdamse haven. Foto Victor Wollaert/ANP

Het goederenvervoer in Nederland is vorig jaar gestegen naar een recordomvang. Via verschillende vormen van transport werd 1,64 miljard ton aan vracht verplaatst. Met name de aan- en afvoer over zee nam toe, zo blijkt het rapport Transport en Mobiliteit van statistiekbureau CBS.

Er was vorig jaar zowel meer grensoverschrijdend vervoer, de im- en export van goederen, als binnenlands vervoer, het laden én lossen van dezelfde goederen in Nederland. Beide categorieën groeiden met 1,3 procent. Het grensoverschrijdend vervoer is met 1,01 miljard ton veruit het grootste. Daarvan kwam 565 miljoen ton uit het buitenland, tegenover 445 miljoen ton uitvoer.

Internationale handel neemt toe

Wie kijkt naar groei van het goederentransport sinds de millenniumwisseling, ziet dat de internationale handel sterk is toegenomen. Het grensoverschrijdend vervoer nam toe met maar liefst 30 procent, terwijl de binnenlandse stroom aan goederen sinds 2000 slechts met 3 procent is gegroeid.

Gekeken naar de goederenvracht van en naar het buitenland in 2015, valt op dat een groot gedeelte van de verplaatsing gebeurde via zeeschepen: 59 procent. De binnenvaart was goed voor 20 procent van de grensoverschrijdende goederenverplaatsingen, via de weg werd 17 procent aan goederen getransporteerd.

Van de binnenlandse transport ging 82 procent over de weg, 18 procent via binnenschepen en minder dan 1 procent over het spoor. In totaal had het binnenlandse transport een omvang van 630 miljoen ton.

8,1 miljoen personenauto’s

Naast de gegevens over goederenvervoer presenteerde het CBS ook cijfers over het aantal personenauto’s dat Nederlanders bezitten. In totaal bestaat het binnenlandse wagenpark uit 8,1 miljoen personenauto’s. De verkoop in 2015 steeg ten opzichte van een jaar eerder met bijna 16 procent tot 449.000 auto’s. Dat is de eerste plus in autoverkopen in drie jaar.

Uit de gegevens blijkt dat bijna 80 procent van alle personenauto’s in Nederland rijdt op benzine en 16 procent op diesel. Het aantal elektrische of hybride personenwagens op de weg is 211.000. Dat is 35 procent meer dan bij de start van 2015.

    • Jorg Leijten