Boris Johnson twijfelde over zijn keuze

Boris Johnson, de oud-burgemeester van Londen, en een van de voormannen van het pro-Brexit-kamp, twijfelde afgelopen maart dusdanig over zijn keuze dat hij twee versies van zijn column in The Daily Telegraph schreef. Eén waarin hij de Britten opriep lid te blijven van de EU, en de andere voor Brexit.

Dat werd al langer vermoed, maar woensdagavond bekende Johnson dat het waar was. Tegen het BBC-programma Newsnight zei hij: „Ik zal je zeggen wat ik in de tweede column zei: ik schreef dat, ongeacht mijn tegenwerpingen over de manier waar de EU heen gaat, ik mijn partij en premier zou steunen en dat het daarom beter was lid te blijven. Maar uiteindelijk was die reden niet goed genoeg.”

De column waarin hij aankondigde voor Brexit te zijn, was een van de keerpunten in de campagne. Met zijn steun kreeg Vote Leave, de officiële Brexit-campagnegroep, een charismatische voorman. (NRC)