Bewapende man Duitse bioscoop doodgeschoten

Alle gijzelaars zijn met de schrik vrijgekomen. Wel waren er enkele mensen die last hadden van traangas dat was gebruikt.

De politie heeft het terrein rond de bioscoop afgezet, en een speciale eenheid (Spezialeinsatzkommando, SEK) is ter plaatse met een helikopter en agenten in gevechtsuitrusting.
De politie heeft het terrein rond de bioscoop afgezet, en een speciale eenheid (Spezialeinsatzkommando, SEK) is ter plaatse met een helikopter en agenten in gevechtsuitrusting. Foto Daniel Roland / AFP

In een bioscomplex in de Duitse deelstaat Hessen heeft een speciale eenheid van de Duitse politie donderdag een gemaskerde man doodgeschoten, die zich daar met een geweer had verschanst. Hij had enkele mensen in gijzeling genomen. Omdat de situatie als bedreigend werd beschouwd, heeft de politie hem neergeschoten. De man maakte een verwarde indruk, volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Hessen. Naast zijn lijk vond de politie een handgranaat en een gordel met explosieven, meldde de website van de krant Bild donderdagavond.

Omstreeks half drie donderdagmiddag drong de man de bioscoop in Viernheim, bij Mannheim, binnen, die zich bevindt in een groot winkelcentrum. De man zou vier keer in de lucht hebben geschoten. Tientallen bezoekers ontvluchtten daarop het bioscoopcomplex. De politie rukte uit met een helikopter en een speciale antiterreureenheid, die de bioscoop van verschillende kanten bestormde.

Een van de gegijzelden zei tegenover de krant Bild dat de man gebroken Duits sprak. Hij zou 17 mensen in gijzeling hebben genomen.

Met de schrik vrij

Over de identiteit of de motieven van de man was donderdagavond nog geen duidelijkheid, en evenmin over de aard van het wapen dat hij bij zich had. Alle gijzelaars zijn met de schrik vrijgekomen. Wel waren er enkele mensen die last hadden van traangas dat was gebruikt.

    • een onzer redacteuren