Agent vrijgesproken die betrokken was bij dood Freddie Gray

De man bestuurde het politiebusje waarin de later overleden arrestant Gray zware verwondingen aan zijn nek opliep.

Caesar Goodson eerder deze maand voor het gerechtshof van Baltimore.
Caesar Goodson eerder deze maand voor het gerechtshof van Baltimore. Foto Bryan Woolston/ Reuters

De bestuurder van het politiebusje waarin de vorig jaar overleden Amerikaan Freddie Gray werd vervoerd, is door het gerechtshof van Baltimore vrijgesproken van alle aanklachten. De 25-jarige zwarte man uit Baltimore overleed op 19 april vorig jaar in de cel nadat hij een week eerder tijdens zijn arrestatie zwaargewond raakte. De gebeurtenissen leidden tot hevige rellen in de Amerikaanse plaats.

De donderdag vrijgesproken agent Caesar Goodson was de enige die beschuldigd werd van moord in tweede graad. Gray raakte dodelijk gewond nadat zijn handen en voeten geboeid waren en Goodson verzaakte de gordel van de man vast te maken. Uit onderzoek van de officier van justitie en de autopsie bleek eerder dat Gray gestorven is aan een gebroken nek. Dat gebeurde toen zijn lichaam tegen de wanden van het busje werd geslingerd tijdens het rijden.

Goodson werd ook driemaal vrijgesproken van poging tot doodslag en roekeloos gedrag. Van de zes agenten die zijn aangeklaagd in verband met de dood van Gray, werd de chauffeur van het busje van de zwaarste vergrijpen beschuldigd. Het proces tegen Goodson werd dan ook als een graadmeter beschouwd door de aanklagers die graag een schuldige wilden aanwijzen voor het overlijden van de man uit Baltimore. Eerder werden ook twee andere agenten al vrijgesproken.

Protesten na dood Gray

De dood van Gray zorgde in 2015 voor hevige rellen in Baltimore, waarbij de noodtoestand werd uitgeroepen. Daarbij raakten verschillende politieagenten gewond. Een groot deel van de inwoners van de stad heeft een Afro-Amerikaanse afkomst. Na het overlijden van Gray barstte in de Verenigde Staten de discussie los over racistisch politiegeweld.

    • Jorg Leijten