Acties: brandweer pompt even geen kelders meer leeg

De brandweerlieden zijn boos over de verslechterde regeling voor vroegpensioen.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Acht brandweerregio’s gaan vanaf maandag actievoeren voor een betere regeling voor vervroegd pensioen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een ultimatum van de vakbonden over die regeling donderdagochtend laten verstrijken. Daardoor rukken de korpsen alleen uit voor de meest urgente klussen, en zullen bijvoorbeeld ondergelopen kelders niet worden leeggepompt.

De brandweer komt alleen nog in actie voor zogenoemde prio 1-meldingen, zegt FNV:

“We garanderen dat de veiligheid nooit in het geding komt. Branden worden geblust en levens worden gered.”

FNV had geëist dat de regeling voor vervroegd pensioen zou worden aangepast. VNG kreeg tot donderdagochtend 10.00 uur de tijd om aan de eisen tegemoet te komen, maar de vereniging vond die termijn onredelijk kort. FNV zegt al een jaar dezelfde argumenten en eisen te hanteren, en beschouwt het uitstel waar VNG om vroeg als “tijdrekken”.

De strijd draait om het functioneel leeftijdsontslag, of FLO. Met die regeling kunnen brandweerlieden met vervroegd pensioen. Door veranderingen op wettelijk en fiscaal gebied is die regeling echter voor brandweerlieden onaantrekkelijker, en volgens FNV zelfs “niet meer uitvoerbaar” geworden. De bonden willen dat de regeling “gerepareerd” wordt.

De eerste regio’s waar actiegevoerd zal worden zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Flevoland, Limburg-Noord en Kennemerland. Ook elders worden acties voorbereid. Die worden volgens FNV dit weekend aangekondigd. In totaal telt Nederland 25 brandweerregio’s.

    • Bastiaan Nagtegaal