Abrini de ‘man met hoedje’ blijft langer in voorarrest

Het voorarrest van vijf andere aanslagplegers wordt eveneens verlengd met een maand.

Mohamed Abrini, tegen wie de Belgische autoriteiten 24 november een arrestatiebevel uitvaardigden.
Mohamed Abrini, tegen wie de Belgische autoriteiten 24 november een arrestatiebevel uitvaardigden. Foto via AP / Belgische federale politie

België heeft het voorarrest van Mohamed Abrini, één van de aanslagplegers op de Brusselse luchthaven Zaventem, met een maand verlengd. Dat heeft een Brusselse rechtbank donderdag besloten. De terreurverdachte kwam internationaal bekend te staan als ‘de man met het hoedje’, nadat zijn identiteit na de aanslagen enige tijd onbekend bleef.

Het voorarrest van vijf andere verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs wordt eveneens verlengd met een maand. Het gaat om Mohamed Amri, Mohamed Bakkali, Hamza Attou, Amine Choukry en de broer van Mohamed Abrini; Ibrahim Abrini.

Vorige week maakte de Brusselse rechtbank al bekend dat Abrini mag worden uitgeleverd aan Frankrijk. De Fransen willen Abrini berechten voor zijn rol bij aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Wanneer hij wordt overgedragen, is niet bekend.

Renault Clio

Van de 31-jarige Abrini werden vingerafdrukken en DNA aangetroffen in de Renault Clio die werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs, net als in appartementen in Schaarbeek en Vorst. Ook is bekend dat hij samen met Abdeslam een studio huurde in Alfortville nabij Parijs waar de zelfmoordterroristen van Bataclan overnachtten.

    • Maarten Back