78 doden en 500 gewonden door noodweer China

Tornado’s komen in de zomer vaker voor in China, maar veroorzaken zelden zoveel schade.

Doordat er elektriciteitspalen zijn omgewaaid, is er in veel getroffen gebieden geen elektriciteit meer.
Doordat er elektriciteitspalen zijn omgewaaid, is er in veel getroffen gebieden geen elektriciteit meer. Foto AFP

Een tornado heeft donderdagmiddag in het oosten van China een ravage aangericht. Daarbij zijn zeker 78 mensen om het leven gekomen en 500 mensen raakten gewond waarvan 200 ernstig, zo meldt persbureau AP.

De tornado, die over de provincie Jiangsu trok, ging gepaard met zware windhozen, hagelbuien en regenval. Volgens ooggetuigen tegenover AP is vooral de schade rond de stad Yancheng, op een uur rijden ten noorden van Shanghai, groot. Er werden windsnelheden van 125 kilometer per uur gemeten waardoor daken van huizen werden vernield en elektriciteitskabels knapten. Ook sloegen enkele auto’s om.

De overheid is inmiddels een operatie gestart om de bevolking in het getroffen gebied op te vangen. Meer dan 1.000 tenten en andere hulpgoederen zijn naar de gebieden gestuurd.

Noodweer

Tornado’s komen in de zomermaanden regelmatig voor in China, maar veroorzaken zelden zoveel schade als die van vandaag, zo schrijft AP. In mei werd een gebied in het zuiden van China geteisterd door noodweer. Aanhoudende regenbuien zorgden ervoor dat 1.000 mensen geëvacueerd moesten worden. Drie mensen kwamen om het leven.

    • Maarten Back